Minden, ami történik velünk, előre meg van írva? Van-e szabad akaratunk?

Van-e szabad akaratunk, és ha igen, milyen mértékben? Mi határozza meg, mit akarunk? Vagy éppen minden, ami történik velünk, előre meg van írva?

Alapvető hitbeli, világképformáló kérdés. Van-e szabad akaratunk, és milyen mértékben? Mi határozza meg, mit akarunk? Aki abban hisz, hogy minden „meg van írva” előre, olyan választ vár az asztrológustól, tanácsadótól, látótól, vagy akihez épp fordul, amely a jövőre nézve teljesen biztos tényeket tartalmaz. Aki a vegytiszta szabad akarat mellett teszi le a voksát, az általában nem is kérdez. Akar, cselekszik, tovább akar, erőlködik, aztán vagy sikerül, amit eltervezett, vagy nem.

A buddhista asztrológia megközelítésében:

„A tudatos lények élete nem mindenben határozható meg előre. […] A szabad akarat annak a függvénye, hogy az egyed milyen tudatosan és bölcsen cselekszik az adott pillanatban.”

Mit is jelent ez? Életünkben, lényünkben vannak olyan elemek, melyek predesztinálnak, azaz az előre „megírt” sorsunkat jelzik, számolhatunk velük és számolnunk is kell velük. Ilyen például az alapvető személyiség, ami egy születési horoszkópból kiolvasható. Személyiségjegyeink hatással vannak vágyainkra. Egyikünk otthont akar teremteni, azt szépítgetni és jól érezni magát benne. Másikunk világcsavargó szeretne lenni, és röghöz kötésnek érezné, ha egy házra kellene gondot viselnie. Amire vágyunk, annak a megteremtésébe fogunk energiát fektetni, arról azonban, hogy mire vágyunk és mire nem, nem mi döntünk. A vágy az „csak úgy van”.

 

Meghatároznak továbbá ösztönös vagy rutinszerű reakcióink, szorongásaink, félelmeink. Régi, tudat alatt rögzült programok irányítják életünket. Önismeretünk hiányos, mert rengeteg ködös, rejtett mechanizmus működik bennünk, amelyek felett nincs uralmunk, így tudatos lényünktől függetlenül hatnak az életünkre.

Ezen azonban lehet segíteni! Ha feltárjuk, milyen rejtett rugók működtetnek, milyen öntudatlan reakciókkal élünk valódi szabad döntések és cselekvés helyett, ezeket a mechanizmusokat képesek leszünk uralni. Ezzel a növekvő tudatossággal teret hódítunk a szabad akaratnak. Készen kapott személyiségjegyeinkből kihozhatjuk a legjobbat, félelem nélkül hozott tudatos döntéseinkkel pedig erőt adhatunk szabad akaratunknak.

És hol az idézetben említett bölcsesség? A félelemnélküliségben. Ha nem torzítja el látásunkat és döntéseinket a félelem, tisztább látással, bölcsebben fogunk cselekedni.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat − 12 =

hirdetés