Barkácsötlet haladóknak: így készíthetünk óriási szalaglámpát!

Dekorációnak is beillik, nappali fényben és este bekapcsolva is jól mutat ez a kartonpapírból készült szalaglámpa. Ismertetjük a készítési folyamatot. Haladó szintű barkácsmunka, de megéri a fáradságot. Amit már most érdemesnek tartunk elmondani, csak az fogjon bele, akinek van villanyszerelő ismerőse, vagy nem okoz számára gondot a lámpatartozékok összeszerelése. A lámpa veszélytelen, melegfényű LED-del működtessük, az nem melegszik fel.

Mire lesz szükségünk?

Kartonpapír tetszőleges, lehetőleg világos színben. A papír jó tartású, mégis könnyen hajlítható legyen. Olyan 170-200 g-os, nagyméretű művészkartont közül célszerű választani, amely legalább 70 centi széles, vagy ennél is nagyobb (webáruházban beszerezhető)

Éles olló

Vonalzó

Ceruza

Erős ragasztó – használhatunk ragasztópisztolyt, de kétoldalas ragasztószalagot is a papírcsíkok összeillesztéséhez

Lámpafoglalat, szerelt hálózati csatlakozó kapcsolóval (bízzuk hozzáértőre, vagy szakemberre az összeszerelést!)

Fúrógép vagy kalapács és csavarhúzó készlet (lyukasztáshoz)

2-3 centis 20 x 22 mm -es műanyag vagy szilikongumi cső (villanyszerelőtől kérhetünk)

A készítés menete

A lámpa készítője azt javasolja, hogy először kisebb szalagokkal próbáljuk a formát hajtogatni, ha ily módon begyakoroljuk a metódust, könnyebben boldogulunk a nagyméretű kartonszalagokkal.

Vágjunk a kartonlapokból 2,5 centi széles csíkokat. (Vonalzóval rajzoljuk meg a vágás helyét, hogy a kartonszalagok szépek legyenek.)

Vágjuk ki a csíkokat, majd illesszük össze őket, hogy egy óriás szalagot kapjunk. Tényleg óriási lesz: a képen látható lámpa 10 méter hosszú, 2,5 centi széles kartoncsíkokból készült.

Ezután jön a munka kreatív, egyúttal nehezebb része, a hajtogatás – bár a készítő állítja, gyakorlás után egész könnyen megy. 

A folyamat képekben. A művelet lényege: nyolcasokat kell hajtogatni, középen minden réteget ragasztóval rögzítve. Ragasztás után pár percig szüneteltessük a hajtogatást – hagyjuk megszáradni a ragasztót. A hajtogatást a szalag egyik végén kezdjük.

Ami fontos, mindig azonos helyen rögzítsük – ragasszuk – a hajtogatást követően a szalagot.

Négy réteget kapunk a hajtogatással. A szép forma miatt fontos, hogy a szalaglámpa legszélesebb része az első réteg legyen, majd rétegenként fokozatosan csökkenjen a szélesség mérete.

Egy újabb nehéznek mondott fázis jön ezután: ki kell lyukasztani a lámpa közepét, a ragasztott felületen. Hogy ezt ki mivel, hogyan oldja meg, fantázia és eszköz kérdése. Ha nincs fúrógépünk, kalapáccsal és nagyjából fél centi átmérőjű henger formájú fémeszközzel kalapálva tudunk lyukat ütni. (A fotón felirat magyarul: azt hiszem, nagyon ügyes voltam.)

A műanyag vagy szilikon csövet bújtassuk a lyukba, ezen keresztül haladnak át a kábelek.

Ez a látvány többeknek lehet ijesztő – kérjük szakember, hozzáértő segítségét a befejezéshez!

A késztermék. LED-del használjuk – nem melegszik. Látványos, egyedi, és 1000-1500 forintból kivitelezhető (ha normál és nem dizájn szerelvényt használunk).

Forrás: www.instructables.com

 

Ajánló

Csipke lámpaernyő

Lámpafelújítás: így készült a csipkebura

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × 5 =

hirdetés