Szedd magad! A budakalászi eperföldön jártunk

A május eleji időjárás nem kedvezett az epernek, a tervezettnél 1-1,5 héttel később nyitottak ki az eperföldek. Pénteken ellátogattunk a budakalászi (Lupa-szigeti) eperföldre. Tapasztalatainkról írunk az összeállításban.

Korábbi összeállításunkban írtunk a két hazai cég által üzemeltetett nagyobb eperföld-hálózatról. Az Erdbeerland Kft-nek a főváros környékén vannak eperföldjei, a budakalászi eperszüretet néztük meg.

Keszleri Antal cégvezető elmondta: valóságosan megrohamozták a vásárlók az eperföldeket. Minden nap nyitva tartanak, reggel 8-kor valamennyi eperföldjükön sokan várnak a bebocsátásra. Hogy a szemfüleseknek – vagyis a korán érkezőknek – köszönhető-e, de 10 óra körüli érkezésünkkor több szüretelő fejezte ki csalódottságát, mondván, alig találni érett, vérvörös gyümölcsöt. Van ugyan eper – mondják -, de nem elég érett.

A budakalászi epres munkatársai szerint nemcsak reggel vannak sokan, egész nap jönnek az emberek. A napokban beköszöntött a kánikula, az eperföldön nem lehet árnyékba húzódni, így aki nehezen viseli a hőséget, a reggeli órákra időzítse a szüretet. Könnyű öltözetben szüreteljen, nem árt, ha a fejét is védi valamivel az erős napsugárzástól, és feltétlenül vigyen magával mindenki ásványvizet, vizet.

Mindenki vihet magával szedőedényt, ennek súlyát belépéskor lemérik. Edényt a helyszínen is lehet vásárolni.

Az Erdbeerland Kft. földjein idén 430 forint egy kilogramm eper, azok, akik 10 kiló felett szednek, 395 forintért vihetik haza a gyümölcsöt. Sokan jönnek a szomszédos településekről – biciklivel is -, ők általában kevesebb epret vesznek (napi fogyasztásra, süteményhez stb.), mint azok, akik befőzéshez gyűjtenek. A vásárlók többsége tíz kiló felett szed.

Sokan viszik a gyerekeket is.

Két vödörnyi eper – a fotón látszik, érhetett volna még a gyümölcs.

Képek

Kamillát is lehet találni elvétve a földieper mellett.

Feldolgozás előtt – lekvár készül belőle.

Ahogy több fotón is látszik, még virágzik az eper, így valószínűleg hosszú hetekig nyitva tartanak a Szedd magad! eperföldek.

Fotó: Életszépítők

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × kettő =

hirdetés