Szedd magad! Május végén nyithatnak az eperföldek. Információk lelőhelyekről, tippek eperszürethez

Hamarosan indul az eperszezon, Szedd magad! keretében kedvezőbb áron juthatunk magyar eperhez. A hazai termesztésű eper fogyasztói ára 2022-ben igen széles skálán mozog, kilogrammonként 1900 forinttól kezdődnek az árak, és akár 3500 (!) forintot is kérhetnek érte.

Remek gyűjtőoldalt ajánlunk, amely bemutatja azokat a hazai lelőhelyeket, ahol Szedd magad! akció keretében juthatunk gyümölcshöz, zöldséghez. A szezon az eperrel indul, de egészen a tél beálltáig lehetőség van idénygyümölcsök és zöldségekre vadászni. A Gyümölcsvadász weboldalon keresztül azon hazai termelők jelentkezését is várják, akik Szedd magad! keretében értékesítenék terményeiket, de a már leszüretelt gyümölcsök, zöldségek elérhetőségét is közzétehetik. Aki olyan lelőhelyről tud, ami még nem szerepel az adatbázisban, beküldheti, segítve ezzel a portálszerkesztők munkáját.

A korábbi években május 20-a körül, legkésőbb június elején nyitottak az eperföldek, s nagyjából egy hónapig tartottak nyitva.

A www.gyumolcsvadasz.hu megyék szerint is listázza, hol lehet a következő hetekben földi epret szedni. A weboldalon megtalálható az eperföldet üzemeltetők elérhetősége, a megközelítés, a korábbi évek nyitvatartása igen, az árak viszont nincsenek feltüntetve. Milyen árakkal számolhatunk idén?

A Pomázon, Érden, Solymáron, Budakalászon, Pilisvörösváron található eperföldeken 2020-ban 520 forint volt egy kiló eper ára (10 kg alatti gyűjtés esetén), tíz kiló feletti gyűjtés esetén pedig 490 forint/kiló. Az eperfold.hu weboldalon sincsenek az árak egyelőre feltüntetve.

Hol lehet epret szedni?

Kifejezetten gazdag a kínálat Győr-Moson-Sopron megyében, itt található a legtöbb Szedd magad! eperföld országos viszonylatban, 15 településen. Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Somogy, Vas és Zala megyében lehet ezen felül még epret szedni. (Valószínűleg a lista nem teljes.)

Itt láthatók megyékre lebontva az eper lelőhelyek>>

 

Hogyan szedjük az epret?

Hagyjunk az epren legalább 1 centis szárat, így tovább eláll. Ha tépjük, már másnap erjedésnek indulhat.

Edényt általában mindenki vihet magával, de azok is tudnak epret szedni, akik véletlenül tévednek eperföld közelébe; helyben is vásárolható kosár, vödör.

Ne szemeteljünk!

Előfordul, hogy a szüretelők műanyag flakonokat, üdítős dobozokat, papírzsebkendőket stb. hagynak maguk után. Mivel az eperföldek igen kiterjedtek, a szemetet az üzemeltetők nagy időráfordítás árán tudják összegyűjteni. Nemcsak őket, hanem egymást – szüretelőket – tiszteljük meg azzal, ha nem szemetelünk.

Mivel az eperföldön nem lehet árnyékba húzódni, azok, akik rosszul viselik a meleget, lehetőleg a reggeli órákra időzítsék a szüretet. A reggeli szüretnek az az előnye is megvan, hogy elsők között tudjuk leszedni az éjszaka beérett gyümölcsöt. Könnyű öltözetben célszerű menni, ha erősen tűz a nap fejfedőről is gondoskodjunk. Végezetül, de nem utolsó sorban: feltétlenül vigyünk innivalót, jó szolgálatot tesz.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

17 − nyolc =

hirdetés