Székelygulyás székelyesen

hirdetés

A székelykáposzta vagy székelygulyás a magyar konyha sajátos étele. Nevével ellentétben nem székely eredetű. Az étel receptje Székely József vármegyei főlevéltáros (1825–1895) nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt. 1846-ban mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros Székely kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi legközelebb ugyanezt rendelte, és „Székely-káposzta” néven hivatkozott az ételre.

Hozzávalók (5 személyre)

1 kg vegyes sertéshús (oldalas is, kövéres is legyen benne)

1 kg savanyú aprókáposzta

3 kanál zsír

3 fej hagyma

3 gerezd fokhagyma

bors

5 babérlevél

2 kávéskanál köménymag

2 evőkanál pirospaprika

kevés csombor

hirdetés 

hirdetés 

Ahogyan készítem

A forró zsírba teszem a hagymát, a babérlevelet. Fonnyasztom, majd beleteszem a feldarabolt fokhagymát, a feldarabolt húst. Fehéredésig zsírján pirítom, megszórom pirospaprikával, átforgatom a forró zsíron, ügyelve, hogy a paprika ne égjen, csak engedje ki a színét, az ízét. Kevés vizet töltök alá, sózom, borsozom, hozzáadom a köményt és fél óráig főzöm.

Az átmosott, kinyomkodott savanyú káposztát zsiradékon megfonnyasztom, majd felengedem annyi vízzel, hogy ellepje. Hozzáadom a csipet csombort, és nagyjából 1 óra alatt puhára főzöm.

Amikor a káposzta és a pörkölt majdnem kész, az egészet összeöntöm, és még kb. fél óráig főzöm.

Tejföllel tálalom.

Karcsi Konyhája

karcsi_konyhaja_logo

 

 

 

hirdetés

Szépítők Magazin

Életszépítők néven kezdődött a történetem 2012-ben. Magazinként 2013 óta olvashatsz. Független, önerőből fenntartott magazin vagyok a weboldalak rengetegében. Ha mondanivalód van vagy szeretnél bemutatkozni nálam saját alkotással, írj az info@szepitokmagazin.hu e-mail címre!

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás