SzemLélek. Életöröm & Kötelék. Szemléletformáló gondolatok

Kiss Henriett személyiségfejlesztő coach és mentor Szemléletváltó kártyacsomagját korábban bemutattuk a magazinon. Nemcsak szakemberek – pszichológusok, segítő szakemberek, coachok, pedagógusok stb. – számára hasznos segédanyag egyéni vagy csoportos foglalkozásokhoz, beszélgetésekhez, bárki más is sokat meríthet belőle.

A kártyákon szereplő képek és szavak segítenek felismerni a saját állapotunkat, félelmeinket és vágyainkat, azokat is, amelyeket még saját magunk elől is titkolunk. 

A szemléletformáló kártyacsomag fogalmakat jelenít meg, melyek gondolkodásra, elmélyülésre késztetnek; a kártyák segítenek rendszerezni, feltérképezni az érzéseinket, vágyainkat, elmaradásainkat, hiányainkat stb. Másféle rálátásunk nyílhat – az adott fogalomra fókuszálva – egy-egy életterületre, egyfajta önsegítő, belső tisztító munka kezdődhet el.

Az önismeret útján sokféle módon elindulhatunk, ez a módszer is hatásos lehet. A fogalmakban való elmélyülést segítendő ún. szemléletváltó naplót is vezethetünk, az írásnak terápiás hatása van.

Egy szó, mint száz: a szemléletformáló kártyacsomag remekül kiegészítheti az egyéb önsegítő módszereket.

Fotó: Kiss Henriett, kisshenriett.com/szemleletvalto

Hogyan használjuk?

A legjobb, ha véletlenszerűen választunk kártyát a paksamétából.

Kiss Henriett személyiségfejlesztő coach és mentort idézve: 

„A Szemléletváltó-Önismeret Fejlesztő Kártyával egy olyan eszközt adok a kezedbe, melynek használatával ráláthatsz a valódi problémádra, feltárhatod az okát, és útmutatást kaphatsz abban, hogyan indulj el a megoldás felé!

Először is tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

 • Aggódsz valami miatt?
 • Félsz a jövőtől?
 • Változtatni szeretnél, de félsz megtenni az első lépést?
 • Évek óta vágysz az igazi nagy áttörésre, de az istennek sem akar megtörténni?
 • Kiüresedettnek érzed magad?
 • Sikertelennek érzed magad a munkádban vagy a párkapcsolatodban?
 • Vágysz a megújulásra, de valahogy nem megy?
 • Láthatóvá akarsz válni mások számára, hogy észre vegyenek téged?
 • Meg akarod mutatni magadat, és azt, amiben jó vagy?
 • Képtelen vagy változtatni, és ez frusztrál téged?
 • Nem érted, miért nem sikerül megtalálnod a társadat?
 • Úgy érzed, az életed romokban hever, és kiutat keresel?
 • Alárendeltnek érzed magadat a kapcsolataidban?
 • Úgy érzed, a környezetedben élő emberek folyton megsértik az énhatáraidat, és te képtelen vagy megvédeni magadat?
 • Ki akarsz törni a jelenlegi helyzetedből, de nem tudod, hogyan?

Ha valamelyik kérdésre – akár többre is – igennel válaszoltál, akkor a Szemléletváltó Kártya segítséget nyújthat neked abban, hogy megtaláld önmagadban az okokat, és a megoldáshoz vezető utat!”

Szerkesztőnk vállalta, hogy feltérképezi önmagát egy-egy kártya segítségével, elindítjuk hát a “SzemLélek” sorozatot. A célunk, hogy pozitív megerősítéseket adjunk át az Olvasóknak. Pozitív látásmódra rendkívüli időkben nagy szükségünk van, előrevivő megküzdési stratégiaként tekinthetünk erre a gyakorlatra.

***

SzemLélek

A kártyacsomagból az Életöröm és a Kötelék kártyákat húztam ki, véletlenszerűen. Az alábbi gondolatok fogalmazódtak meg bennem.

Életöröm

Mit jelent számomra az életöröm? Egy remek adottságot? Egy vágyott képességet? Vagy egy olyan minőséget, hangulatot, állapotot, amely nem állandó, amelyért folyton tenni kell, amin dolgozni kell, mivel a körülmények (személyiségem?) miatt kiszámíthatatlan és változékony a léte, a jelenléte, az érvényesülése?

Paradoxonnak tűnhet, de az életöröm egyik legjellemzőbb sajátossága, hogy a legnehezebb időszakokban is mozgósítható. Az életöröm szoros rokonságban van az életösztönnel. Az életösztön, az életöröm azt diktálja (sugallja, súgja), hogy bármi is történt vagy történik velünk és/vagy körülöttünk, menni kell tovább, aktívnak kell maradni, nem szabad feladni! Akiben a tettvágy nem alszik ki, azt bizonyára életöröm hatja át.

Az életöröm nem feltétlenül látványos! Van, hogy fel sem tűnik a külső szemlélőnek. Borongós, melankolikus embernek is lehet életöröme…! Ugyanakkor a nevetés, a mosoly nem feltétlenül a kicsattanó életöröm jele, lehet egyszerűen csak jól bevált társas séma, „szociális álca”.

Az életöröm belső erőforrás. Mindennapos „használatra” lett megteremtve. Mit tehetünk annak érdekében, hogy állandóan elérhető legyen a számunkra? Hogyan lehet mozgósítani?

Ha gombnyomásra lépne működésbe, könnyű dolgunk lenne. Csak bekapcsolnánk, és onnantól kezdve elárasztana bennünket a belső derű, képesek lennénk értékelni minden apró-cseprő dolgot, melyekből maga az élet szövődik, szinte beláthatatlanul bonyolult egésszé – egy rendszerré.

Ha abból indulunk ki, hogy nincsenek tökéletes rendszerek, mondhatjuk, hogy az élet sem tökéletes rendszer. Tökéletlenül tökéletes; beleférnek rossz napok, jöhetnek nehéz helyzetek, váratlan események. Ilyenkor általában nem az életöröm kapcsol be, reflexként, hanem a negatív érzések veszik át az irányítást. A sokk, a félelem, a tehetetlenségérzés, a bénultság…stb.  Ilyen érzések szorításában nehéz aktívnak lenni…márpedig a passzivitás nem a tettvágy, az életöröm sajátja.

Az ember egyik legcsodálatosabb tulajdonsága az alkalmazkodóképesség. Mit jelent ez? Ha a normálishoz (megszokotthoz) viszonyítunk, az ehhez képest sokkal extrémebb körülményekhez is képes alkalmazkodni. Ezt a képességet is az életösztön – életöröm – hívja elő az emberből.

Az élet veszteségeket is „kitermel”, mindannyiunknak vannak és lesznek is az élete során veszteségei. Ezek a fájdalmas tapasztalások gazdagítanak bennünket, hozzásegítenek ahhoz, hogy ne csak érettebb, hanem egyben jobb emberré válhassunk. Nehéz sorshelyzetekben az életörömbe lehet kapaszkodni, szép emlékeink is életörömmel vannak átitatva… Gyászolni szabad és kell is, de tovább kell lépni, nem szabad a fájdalomban ragadni!

Tavasz van. Mit jelent ez azoknak, akiknek a tél komoly veszteséget hozott…? Fájdalmas felismerést arról, hogy az élet megy tovább, hogy az élet erősebb mindennél, és bármennyire is nehéz, vele kell tartanunk. Ha nem így teszünk, magunkról is lemondunk, ezzel „megbénítjuk” a környezetünket, azokat, akiknek fontosak vagyunk… Az élet él és élni akar, bármennyi veszteséget is hordozunk magunkban.

Ha képesek vagyunk a fájdalom előtt meghajolni, kevésbé fogunk törni. Át kell adnunk magunkat – kis időre – teljesen a gyásznak ahhoz, hogy lassan, fokozatosan kinyílhassunk, készen az életörömre, a folytatásra.

Az életöröm csak részben múlik a körülményeken. Egészében rajtunk múlik. 

A kapcsolatok persze számítanak! A kapcsolataink minősége. A kötődés, a szeretet ereje. Ezek életerővel ruháznak fel; mások szeretete, támogatása a saját erőnkké válik.

Hiszem, hogy a derűlátó embert felkarolja a sors.

Kötelék

Az Életöröm mellett megjelent a Kötelék kártya. Mit üzen ez számomra? Azt, hogy az életöröm nem magányos műfaj. Arra is figyelnünk kell, hogy az élni akarásunkat, tettvágyunkat, örömünket, pozitív szemléletünket meg tudjuk osztani másokkal. Haladó szint, ha már másokat is képesek vagyunk belerángatni az életörömbe! Haladó szint, ha nem hagyjuk, hogy mások – az elakadásaikkal – a mélybe taszítsanak!

Legyen így! Kezdhetjük…!

 

A Szemléletváltó kártyacsomagról bővebben: kisshenriett.com/szemleletvalto/

 

– Ymon

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × három =

hirdetés