Szemünk világa. A leggyakoribb látásproblémákról, a rendszeres szakorvosi vizsgálat fontosságáról

Szemünk épsége az egyik legfontosabb dolog a világon. Anatómiája lenyűgöző, több mint kétmillió alkotóelemből áll, a szemhéjtól egészen a könnyrétegig. A szaruhártya az egyetlen olyan testrész, melyben nincsenek vérerek, hanem közvetlenül a szabad levegőből kapja az oxigént, ennek oka egyszerű: így maradhat átlátszó. 

Melyek a leggyakoribb látásproblémák?

Rövidlátás: közeli dolgok élesek, a távoliak homályosak.

Távollátás: a közeli dolgok homályosak, a távoliak élesek.

Fényérzékenység: erős lámpa- vagy napfény hatására beindul a könnyezés, látószervünk hunyorgással védekezik a fény ellen.

Tompalátás: nehezen felismerhető, ezért különösen fontos korai életkortól a szűrés. Nem érkezik az agyba megfelelő, éles, kontrasztos kép.

Homályos látás: többféle oka lehet, fontos információ lehet, hogy mikor kezdődött, így könnyebb az okát felderíteni.

Szemfáradtság: különféle okai lehetnek, de főként hosszabb koncentrálási időszak után jelentkezik.

Szemtengely-ferdülés: gyenge homályos látás közelre és távolra is, gyakran kíséri fejfájás.

Ha tünetet észlelünk, minél előbb forduljunk szemészorvoshoz, de időközönként – éves gyakorisággal – akkor is érdemes elmenni látásvizsgálatra, ha nincsenek aggasztó tünetek – sok esetben megelőzhető a komolyabb baj. A legtöbb optika tart ingyenes látásvizsgálatot, de a szemészetre is kérhetünk bármikor beutalót.

Természetes folyamat, hogy a kor előrehaladtával romlik a látásunk, sajnos ez száz százalékig nem orvosolható, de a folyamat késleltethető, és az intenzitása is befolyásolható.

Látásromlás nem egyik napról a másikra következik be, csak többnyire akkor kezdünk el vele foglalkozni, amikor már komolyabban megnehezíti az életünket. Ha szemüvegre van szükség, saját jól felfogott érdekünkben ne ágáljunk a szakorvosi javaslat ellen! Szemüveget hordani nem ciki – talán a fiatalabb korosztály tagjai is egyetértenek ezzel. A szemüveg öltöztet, rengeteg stílusos szemüvegkeret közül lehet választani, a kontaktlencse használatától sem érdemes idegenkedni (sokkal többen vannak, akiknek bírja a szeme, mint azok, akik nem tudják viselni). 

A szemvizsgálat nincs életkorhoz kötve, de az orvosok egyöntetűen azt mondják, hogy már babakortól érdemes rendszeresen ellenőriztetni a látást.

Érdemes tudatosítani, hogy a szem romlása számos betegség előjele is lehet, például cukorbetegség, magas vérnyomás, szürke- és zöldhályog. Egy átlagos szemvizsgálat csupán 15-20 percig tart, fájdalommentes.

– Tolvaj Vica –

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 − 10 =

hirdetés