„Sokkal többet kaptam a ráktól, mint amennyit elvett tőlem.” Csodán innen, csodán túl. Szentesi Éva története

Hamvaimból. Szentesi Éva könyvének olvasása közben be-bevillant Mittelholcz Dóra története. Dóra idén lenne 35 éves – nem élte túl a méhnyakrákot. Betegségének történetét ő is megírta, 2014-ben jelent meg a memoár Tündérmese kis szépséghibával címmel. A könyvbemutatót még megérte, de nem sokkal később meghalt. Szentesi Éva azonban – bár őt is megkörnyékezte a halál -, legyőzte az áttétes méhnyakrákot.

Szentesi Éva esetében csodát emleget a kezelőorvosa is, s valóban megfejthetetlen a titok: mi kell a túléléshez? Mi az a plusz? Miért nem sikerült Dórának? Nyilván elintézhető lenne közhelyekkel, melyek a sors igazságtalanságáról, az életigenlés fokáról, a hit erejéről szólnak, de a kérdés ennél valószínűleg jóval összetettebb. Fontos a korai diagnózis és beavatkozás (ami Évánál nem volt meg), a jó szakembergárda, s ugyanilyen fontos a megfelelő anyagi és érzelmi háttér (ami Dóránál is megvolt). Súlyos betegségben mutatkozik meg igazán a család ereje. Nagy próbatétel – igazi lecke – minden érintettnek.

szentesi_eva_hamvaimbol_3

Miért éli túl az egyik, miért hal bele a másik, ha a feltételek egyformán adottak? Erre a kérdésre nincs racionális magyarázat.

Hiába hallunk csodával határos (vagy azzal egyenlő) gyógyulásokról, többségünk számára a daganatos betegség egyenlő a halálos ítélettel. Magyarországon a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegség a két vezető halálok, ráadásul Európán belül nálunk halnak bele a rákba legtöbben. Magyarországon az elmúlt 15 évben megduplázódott a rosszindulatú daganatos megbetegedések száma, körülbelül 300 ezer rákbeteg ember él ma közöttünk. Nem csoda hát, hogy borúlátóak vagyunk.

Ezért is jelent kapaszkodót Éva története. A Hamvaimból c. kötet mottója:

Te vagy a felelős a saját testedért!

Szentesi Éva veleszületett képessége, hogy nyíltan, sallangmentesen képes beszélni mindenről, amiről a rettegett betegség kapcsán lehet, és a tabuk miatt szükséges is. Kitárulkozása nem öncélú, exhibicionizmusa ezért is szerethető. Az gyanúm, hogy a nyilvánosság is hozzásegítette őt a gyógyuláshoz – kisebb szüneteket leszámítva a betegsége alatt is rendszeresen hírt adott az aktuális állapotáról a Rúzs és Tükör blogon. Kiszolgálta az olvasókat, s amennyire ők számítottak rá, Szentesi legalább annyira számított rájuk. Senki sem várta az utolsó bejegyzést, de voltak időszakok, amikor kérdéses volt, lesz-e újabb.

szentesi_eva_hamvaimbol_2

Szentesi Éva gyógyulása csoda. S mivel az élet önmagában csoda, ez elegendő ok arra, hogy betegség nélkül is komolyan vegyük.

Kiadói ajánló

szentesi_rgb

Ki ez a vagány csaj, aki lazán bemutat a halálnak, kétszer is megnyeri ellene a csatát, és aztán arra teszi föl az életét, hogy felhívja a figyelmet a rákszűrés fontosságára?

„Te vagy a felelős a saját testedért!” – mondja. Már eddig is nagyon sok nő életét mentette meg azzal, hogy kiállt a nyilvánosság elé a saját történetével. Bármelyikünkkel megeshet, amit átélt. Akik elolvassák ezt a megrendítően őszinte könyvet, és tesznek is önmagukért valamit, nagyon sok fájdalomtól megkímélhetik magukat, ha komolyan veszik az üzenetét.

Ebben a könyvben végigkövethetjük Szentesi Éva gyógyulásának útját. Karcos, önironikus, őszinte írás. Megfog… és nem ereszt. Igazi. Élő. Példa.

„Sokkal többet kaptam a ráktól, mint amennyit elvett tőlem.”

Kiadó: Athenaeum
Megjelenés: 2016, május
Oldalszám: 168 oldal
ISBN: 9789632935645

Nyitókép: Szentesi Éva szerzői oldala

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz + négy =

hirdetés