Szerelem a romok között. Robert Capa és Ingrid Bergman

1945 augusztusában a rommá lőtt Berlin utcáin egy budapesti születésű férfi, bizonyos Friedmann Endre, és egy megindítóan szép svéd lány botladoznak az utcán. A jéghideg pusztítás végigégette már a várost, de ők, mintha csak az életet óhajtanák tudomásul venni, bolondoznak, és nevetnek, miközben sír körülöttük minden.

A férfit egy ideje már Robert Capának nevezik, a Life magazin fotóriportere, híres, hírhedt, nőcsábász, nyughatatlan szerencsejátékos. A lány nem sokkal előtte nyert Oscar-díjat, Ingrid Bergman néven futó filmsztár, és gyönyörű.

Fodor Sándor

Ingrid Bergman és Robert Capa

Capa hirtelen meglát egy törött fürdőkádat a törmelékek között, elkészítem életem fotóját, mondja, és ráveszi Ingridet, hogy üljön bele, mert ő akar lenni az első fotós, aki fürdőkádban örökíti meg az ünnepelt színésznőt. Bergman belemegy a játékba, férjes asszonyként belemegy valami érthetetlen és megmagyarázhatatlan szerelembe, ami elárasztja a lelkét és minden porcikáját, mert a háború borzalmai után, vagy akár a háború, a kegyetlenkedés, a gyűlölet közepette, az egyetlen remény, hogy mindig akadhat egy szempár, aki megvigasztal, aki megnevettet és aki reményt adhat.

Ingrid

Ingrid a kádban ülve

És Ingrid elhelyezkedik a megcsonkított kádban, nevet, szívből kacag, miközben Capa a szája széléből lógó cigarettát kicsikét megharapva fölemeli a gépet és exponál.

Mindig van remény. A nőnek a férfi, a férfinek a nő. És a nevetés, ami megcsillan a másik szemében.

hirdetés
1 válasz
  1. Péti Csilla
    Péti Csilla says:

    Kedves Ágnes! Az unokaöcsém lapján keresztül írok, nekem nincs facebookom. Imádom Capát, tallózás közben bukkantam erre az oldalra és a bejegyzésre. A kép és a cikk valós. Capa és Bergman tényleg jártak Berlinben 1945 nyarán. A színésznő ott lépett fel katonák előtt. És Capa sok képet készített Bergmanról. De valóban Párizsban találkoztak, és főként ott tartózkodtak, mielőtt a színésznő a turnéról – jó soká – visszatért az USA-ba.

    Válasz

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkettő − 4 =

hirdetés