Szerelem. Szereted? A Valentin nap nem feltétlenül a szívecskék, a vágott virágok és a lufik ünnepe

A Valentin nap egy igen érdekes és megosztó ünnep. Mivel itthon csupán a kilencvenes években terjedt el, mostohagyerekként bánunk vele. Vagy éppen imádjuk. Embere válogatja. Február 14-e, Szent Valentin napja, a szívecskék, a vágott virágok és a lufik ünnepe is lett. Nézzük, honnan és hogyan is került hozzánk ez az ünnep!

Szent Bálint

Nevét Szent Bálintról, a 14. századi olasz püspökről kapta, akit a jegyesek és a friss házasok védőszentjeként tartanak számon – több legenda övezi, a legmeghatóbb talán az, amely szerint egy vak lánynak visszaadta a látását, majd mielőtt február 14-én keresztény hite miatt kivégezték, küldött egy üzenetet a lánynak „a Te Bálintod” aláírással. A legenda szerint Bálint a keresztény szokásoknak megfelelően eskette össze a szerelmeseket, köztük a katonákat is, akiket akkoriban nem lett volna szabad, ezért került börtönbe, majd végezték ki.

A naphoz tartozó hagyományok országonként nagyon eltérőek – ami közös, hogy ezen a napon a szerelmesek megajándékozzák egymást valami kis kedvességgel, esetleg egy néhány szavas üzenettel, ezzel tisztelegve a szerelem érzése előtt.

Sokaktól hallom azt, hogy ne csak egy nap szeressük egymást, szeressünk az év minden napján. A felvetés jogos, de miért ne emelhetnénk ki egy napot, amikor még inkább szeretünk? Amikor megállunk egy pillanatra, és a hétköznapi figyelmességeken túl, a megszokottól kicsit eltérően figyelünk a kedvesünkre. Február 14-én tegyük félre a barátokat, barátnőket, a hobbit, a túlórázást, a házimunkát, és szánjunk egy estét a párunkra! 

Egy kedves ajándék is beleférhet. Nem kell nagy dologra gondolni. Érdekes tény, hogy a karácsony mellett Valentin napon történik a legtöbb lánykérés. Ez igazán emlékezetes ajándék lehet…

A tárgyi ajándékokon túl választhatunk interaktív, élményprogramot is.

Az együttlét a fontos. Azzal sincs semmi baj, ha egy forró teát szürcsölgetve otthon maradunk és csak összebújunk, vagy egy nagyot beszélgetünk egy romantikus film megnézése előtt, után. Rátok van bízva, milyen módon ünnepeltek, a lényeg, hogy kiemelkedjetek pár órára a hétköznapok forgatagából. Nem kell haragudni a Valentin napra. Tiszteljétek meg a kapcsolatotokat egy különleges estével!

Írta: Tolvaj Vica

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

nyolc − hat =

hirdetés