8 dolog, amiért az ősz nagyon szerethető

hirdetés

hirdetés

Az ősz egy második tavasz, amikor minden levél virággá változik. (Albert Camus)

Még nyílnak a völgyben a kerti virágok

Csodálatos a természet kora ősszel – a sárga tucatnyi árnyalatában, izzó narancsban, vérpezsdítő vörösben pompáznak a falevelek. Reggelente gyönyörködhetünk a hajnali párák látványában. Az alacsonyabb napállásnak köszönhetően – felhőtlen égbolt alatt – egész nap ragyogóak a fények, friss a levegő, s ha enyhe szélmozgás is társul ehhez, a nagyvárosokban nem ül meg a szmog. Nagy sétákat tehetünk az avarillatú erdőkben, túrázhatunk – üdítő program a testnek, (szín)terápia a léleknek.

autumn-996009_640

Hangulatos dekorációkat készíthetünk

Ősztől tavaszig többet tartózkodunk zárt helyen – otthon, irodában -, szezonális dekorációkkal feldobhatjuk a hangulatunkat és a helyiségeket. Őszi dekoroknál bátran nyúlhatunk a természet kincseihez: vadgesztenye, törökmogyoró, dió, fenyőtoboz, makk, színes falevelek, natúr vagy festett faágak… Különleges ajtódíszeket is készíthetünk az őszi terményekből.

Nemcsak az angolszász országokban, hanem nálunk is népszerűek a tökdekorok; a magyar népi kultúrában is régóta jelen, elődeink is készítettek töklámpásokat. (Ráadásul az olajtök az Őrégi tájegységben kiemelt szezonális haszonnövény. Őrség Aranyának nevezik helyben termelt növényből kinyert tökmagolajat, és hagyományosan kora ősszel rendezik meg a Tökfesztivált. Nem érdemes tehát az angolszász hagyományok begyűrűzése miatt a Halloween-tökökre haragudni.)

Olajtökből tökmécsest készíthetünk, gyerekekkel közösen tökházikót is faraghatunk, ajtóval, ablakokkal. A tökdekorok üde színeivel melegséget, vidámságot csempészhetünk otthonunkba, munkahelyünkre.

Az őszhöz öltözhetünk

Az őszi ruhatár a legvariábilisabb. Már nem izzadunk bele a ruhába, még nem fázunk szoknyában. A tavasz is gyönyörű, de ősszel valósággal ragyogunk: még napsütötte a bőrünk, kevesebben küzdünk súlyfelesleggel, mint tavasszal, a kiadós téli lakomák után. Újra sminkelhetünk, nem olvad le rólunk. Előkerülhetnek a szekrény mélyéről a színes bolerók, kardigánok, sálak, átmeneti kabátok, s megannyi kedvenc kiegészítőnk. Kedvünkre variálhatjuk a harisnyanadrágokat is – üdítőleg hat ránk a színek, minták kavalkádja.

vest-1031127_640

Szüret!

Sokféle termés ősszel érik be, a szőlőt már szeptemberben elkezdik szüretelni. Hasznos időtöltést kínálnak a Szedd magad! alma akciók. Országszerte tartanak szüreti vigasságokat, színes programokkal. Ősszel szüretelhetjük a gesztenye- és diófa termését is, ilyenkor a dióbél héja még könnyen lehámozható, a zsenge dió tápláló, finom csemege.

grape-1089376_640

Otthon, édes otthon

Ha rossz az idő, hétvégenként beiktathatunk egy-egy lazulós délutánt; olvassunk, nézzünk filmet, hallgassunk jó zenét, előkereshetjük a nyári fotókat, a régi családi képeket. Forró teát, kakaót, forralt bort stb. kortyolgatva feltöltődhetünk. Stresszelünk eleget, szükségünk van ilyen üresjáratokra!

book-691407_640

Őszi szépségnapokat is tarthatunk – készíthetünk házi arcpakolást, arckrémeket, kipróbálhatjuk a szappanfőzést, s más boszorkányos háztartási praktikát. Barátnős napokat is tarthatunk, ha a fiúk is csatlakoznak, kötelező közösen főzni.

Kint és bent kreatívan a gyerkőccel

Ősszel előkerülhetnek újra a bevackolós játékok, programok: elővehetjük a diafilmeket, társasjátékokat, megtaníthatunk a gyerekeknek néhány szép őszi verset, mondókát. Színes falevelekből sokféle játékot, dekorációt készíthetünk közösen, gondoskodjunk madáretetőről is! Szép időben a levélseprés, a gereblyézés is hangulatos családi program, főleg, ha a kertben grillezni is tudunk. Egy-egy fotó erejéig a levelekből vidám kompozíciókat készíthetünk.

child-1031171_640

Kísérletezhetünk a konyhában

Felmérésre nem tudunk hivatkozni, de valószínűleg ősszel és télen készül a legtöbb házi sütemény. Új ételköltemények elkészítésével is kísérletezhetünk egy-egy ráérősebb napon, vagy ha az esős, hűvös időjárás a négy fal közé szorít bennünket. A fűszeres, mézes sütemények ilyenkor különösen lélekmelengetően hatnak, illatuk belengi az egész lakást. Idillikus családi program a sütikészítés, szinte minden gyermek szívesen veszi ki a részét a munkából.

dish-970448_640

Közelednek az ünnepek

Lassan, de biztosan közelednek a téli ünnepek – jó esetben pusztán ennek a gondolatától jobb lesz a hangulatunk. Sokan már októberben nekikezdenek a karácsonyi készülődésnek, elkezdik feldíszíteni a lakást, az ajándékok készítésbe fognak. Lehet emiatt fanyalogni, nekünk ez szimpatikus: jobb időben, fokozatosan az ünnepre hangolódni, mint az utolsó pillanatban csapzottan, a tömegben kiköltekezve magunkat a fa alá beesni.

Nyitókép: Pölcz Klaudia Photography

 

hirdetés

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés