Növények és kövek harmóniája. Hogyan építsünk sziklakertet?

Egy jól megtervezett, igényesen kialakított sziklakert kertünk üde színfoltja, ahová – mérettől függően – dísznövények garmadáját telepíthetünk.

A sziklakertnek napos, széltől védett, jó vízelvezetésű helyet válasszunk, a legideálisabb tájolás a déli, dél-nyugati oldal, ahol elegendő napfény éri a fény- és meleg igényes növényeket. A sziklakertet – ahogy a nevéből is kitűnik – kövek és növények alkotják. Sokféle követ használhatunk, a leggyakoribb a mészkő, de megfelelő a gránit, a nagyobb görgeteg kavics, a homokkő is. Többféle követ is használhatunk, a lényeg, hogy harmonikus összképet kapjunk. Ügyeljünk arra is, hogy a kövek és a növények aránya nagyjából kiegyenlített legyen. Először a kövek helyét tervezzük meg! A növények kiválasztásánál arra ügyeljünk, hogy a kertben tavasztól őszig legyen virágzó dísznövény. A növények méretét is vegyük figyelembe telepítésnél, egyik se legyen takarásban – árnyékban -, s mindegyik egyformán érvényesüljön. Rengeteg szép dísznövény közül választhatunk, az alábbi weboldalon megtalálható a sziklakerthez ajánlott növénygyűjtemény >>

 

Hajnalka ismertetője

Volt már az udvaron két kisebb sziklakertünk és egy gyönyörű dalmát harangvirágunk. Sajnos a sziklakertek megsüllyedtek, a vakond széttúrta, ezért úgy gondoltuk, itt az ideje a frissítésnek.

Hogyan készült?

Nagyjából 20 centis mélységben kiástunk egy nagy gödröt, elsimítottuk az alját, tömörítettük és elhelyeztük rajta a vakondhálót úgy, hogy az oldalai mentén felhajtottuk. Erre jött egy réteg sóder, aztán egy réteg homokos föld (még jobb az agyagos föld), majd a kiásott föld. Itt már elértük a talajszintet. Újabb vakondháló következett, amit összetűztünk a sziklakertnek szánt „gödörből” kilógó hálóval. Erre jött egy vékony réteg (2-­3 centi) termőföld.

A sziklakert egyik sarkában elhelyeztük a támfalelemeket. Mindegyik aljára kisebb kavicsokat szórtunk, majd jól összetömörítve megtöltöttük földdel. Azokat a támfalelemeket, melyeket nem fed be a második sor, csak félig tömörítettük, utána csak teleszórtuk termőfölddel. Ugyanígy jártunk el a második sor támfalelemmel is.

Termőföldből kialakítottuk a tetszőleges formájú dombot, ezt is jól összetömörítettük, majd elhelyeztük a köveket és a virágokat, meghagyva nekik a helyet a futáshoz, növekedéshez. Kis időbe fog telni, de majd szépen összenőnek, és beterítik a most még kopár földet.

Általában évelő növényeket telepítettünk (kövirózsák, dalmát harangvirág, sivatagi szegfű, margaréta, kökörcsin…), de a támfalelemekbe egynyári virágokat, például rézvirágot is ültettünk. A sziklakert szélén viola és levendula is virágzik, de ültettünk pár kupac nárciszhagymát is, ez jövő tavasszal hoz virágot.

Ha nincs kert, nagyobb cserépedényben is kialakíthatunk mini sziklakertet. A pozsgás növények, például a kövirózsa gyönyörűen fejlődnek benne.

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenhét + 2 =

hirdetés