Szilikon a konyhában, avagy miért is szeretjük annyira?
A női oldalak kedvelt témája a gasztronómia, hiszen általában a női nemhez kapcsolódik a főzés, a sütögetés szeretete. Persze ez nincs kőbe vésve, rengeteg profi férfi szakács és cukrász is él világszerte.
A mostani háziasszonyoknak (szakácsoknak, cukrászoknak) sokkal könnyebb a helyzete, mint régen, mert számos olyan eszköz áll a rendelkezésükre, amelyek megkönnyítik a konyhatechnológiai műveleteket.
Ilyen például a szilikon sütőforma, ami rengeteg előnnyel rendelkezik a hagyományos anyagokhoz képest. A Max Diszkont többféle sütőeszközt kínál, amelyek között megtalálhatók szilikon kuglófformák, gofrisütők, kosárkák, ecsetek, muffinformák is.
Mik a szilikon kedvező tulajdonságai?
A konyhatechnológiában is nagyon elterjedt a szilikon anyag, mert sok előnyös tulajdonsággal rendelkezik. A szilikon nagyon könnyen tárolható, helytakarékos, ráadásul egyszerűen tisztítható. Az egyik legkedvezőbb jellemzője, hogy nem törik el, úgyhogy szinte elnyűhetetlen, ha jó minőségű. A kerámia és az üveg bár nagyon szépek, de időnként történnek balesetek, amiket nem biztos, hogy túlélnek.
A benne készült ételek nem vesznek át semmilyen szagot vagy kellemetlen ízt sem, úgyhogy kiválóan alkalmas sütéshez. Sós és édes sütemények készítése is tökéletesen kivitelezhető, illetve hatalmas előnye, hogy gáz-, villany- és mikrohullámú sütőben is használható. Egy a lényeg, hogy nyílt láng közelébe ne kerüljön, mert akkor viszont nagyon gyorsan a szemetesben végzi.
Hűtőben és fagyasztóban is tárolható, nem fog az anyag károsodni attól sem, mert remekül bírja a szélsőséges hőmérsékleteket. Azonban érdemes megnézni a használati utasítást is, mert lehetnek kisebb eltérések az ajánlott hőfokokat illetően.
A szilikon további előnyei
A háziasszonyok rémálma, amikor beleragad a tészta, a sütemény a formába. Az első használat előtt célszerű valami zsiradékkal bekenni, aztán már csak akkor kell, ha nagyon kiszáradna.
A szilikon műanyag, ami nem vezeti jól a hőt, így a tészta sem fog túlságosan megsülni, legkevésbé pedig odaégni. Mivel nem ragad bele a tészta, ezért az apró és részletgazdag formákhoz is kedvező ez az anyag. Mit jelent ez?
Muffinok, kalácsok, mini kuglófok vagy bármilyen kisebb forma is könnyedén süthető szilikonban, mert nem ragad bele, könnyen kiborítható hűlés után, ráadásul úgy, hogy az alakját is szépen megtartja.
Máshol is helytáll!
A szilikon nemcsak sütőformának alkalmas a konyhában, hanem ecsetnek, szűrőnek, edényfogónak, alátétnek, keverőnek és fogóeszköznek is a teljesség igénye nélkül. Használat után gyorsan elmosogathatod ezeket, egyszerűen eltávolítható róluk az ételmaradék. Az első használat előtt is mosd el mosószeres vízzel, majd száradás után következhet a zsiradékkal való bekenés.
Nagyon tartós anyag, úgyhogy hosszú távon kiváló konyhai segédeszköz lesz, legyen szó bármilyen formáról vagy funkcióról. Praktikussága pedig felülmúlhatatlan, hiszen használatával csak nyerhetünk.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.