Szilvás borzas pite

Érdemes kipróbálni teljes kiőrlésű liszttel a hagyományos süteményeket! Ezúttal szilvás borzast készítettünk, mellőzve a finomlisztet. A gyümölcs mennyiségét rugalmasan kezelhetjük, legalább 35 dekát érdemes felhasználni hozzá.

Hozzávalók (közepes tepsire való adaghoz)

Tésztához

12,5 dkg teljes kiőrlésű liszt

100 g hideg, felkockázott vaj

 2 tojássárgája

1 ek porcukor

csipetnyi só

Töltelékhez

kb. fél kg szilva kimagozva, apróra vágva

2 tk őrölt fahéj

2-4 ek cukor (ízlés szerint)

+ 3 ek finomra szemű zabpehely

Elkészítés

A pitetészta hozzávalóit dolgozzuk össze – célszerű robotgépet használni, így a vaj nem puhul meg, és pillanatok alatt homogén tésztát kapunk. Ha kézzel gyúrjuk, a tésztát (fóliába csomagolva) legalább fél óráig pihentessük hűtőben.

A töltelék elkészítése: a megmosott, kimagozott szilvát szeleteljük fel, tegyük egy kisebb lábasba, adjuk hozzá a cukrot és a fahéjat, és közepes lángon forraljuk kb. 10 percig, időnként keverjük meg. A szilva megpuhul, levet enged – így használjuk fel a pitéhez.

A pite összeállítása: a tésztát vágjuk ketté, az egyik része, az alap, ami a tepsi aljára kerül, lehet kicsit nagyobb. Nem kell megijedni, ha a tészta keményebb lesz, nehéz kinyújtani. Ez esetben sodrófával lapítsuk vastagabbra, tegyük a sütőpapírral bélelt tepsibe és egyenletesen nyomkodjuk szét benne a tenyerünkben (kb. fél centi vastagságúra).

A tepsibe igazított pitetésztát szórjuk meg finom szemű zabpehellyel, így a szilva levét nem teljes egészében a tészta veszi fel. Végül egyenletesen osszuk el a szilvát a tészta teljes felületén.

A maradék pitetésztát nagyobb lyukú reszelőn reszeljük rá a szilvára.

Előmelegített sütőben 170-es hőfokon süssük kb. 25 percig.

 

Nagyon finom, egyszerű házi süti. A fotókat nem nappali fényben készítettük, ezért nem adják vissza hűen a látványt, de mondhatjuk, hogy ez a szilvás borzas nemcsak finom, de igazán mutatós is.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három + tizennyolc =

hirdetés