A megunhatatlan galette: fahéjas szilvával töltött batyus pitye

Szilvás galette, azaz szilvával töltött batyus pite. A franciák népszerű süteménye édes, sós ízben is elkészíthető, tetszőleges töltelékkel megtölthető. A gyümölcsös változatok közül a szilvás galettet ismertetjük.

Hozzávalók a tésztához

(közepes tortaformában sütöttük, de tepsiben is megsüthető)

20 dkg liszt (fehér lisztet és tönkölylisztet használtunk fele-fele arányban)

8 dkg felkockázott hideg vaj

2 ek tejföl

2 ek hideg víz

csipetnyi só

1 tk cukor (vagy alternatív édesítőszer)

 

1 tojássárgája a kenéshez

Töltelékhez

30-35 dkg szilva vékony szeletekre vágva

1 tk fahéj

1 ek étkezési keményítő

1 csomag vaníliás cukor

cukor ízlés szerint (nálunk 1 púpozott evőkanálnyi)

Elkészítés

A tészta hozzávalóit aprítógép segítségével összedolgozzuk (vagy kézzel gyúrjuk). Ruganyos tésztát kapunk. A tésztát tegyük legalább fél órára a hűtőbe, így könnyebb lesz formázni.

A szilvát mossuk meg, magozzuk ki, és vágjuk vékony szeletekre. Tegyük egy közepes tálba, adjuk hozzá az őrölt fahéjt és a cukrot, valamint a keményítőt. Keverjük jól össze.

A töltelékhez keverhetünk 1-2 evőkanál őrölt mandulát is, de enélkül is finom!

A hűtött tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk kb. 3-4 milliméter vastagra, ügyelve arra, hogy nagyjából kör formájú legyen (a kinyújtott a tésztát derelyevágóval vagy pizzavágóval is formázhatjuk). Óvatosan emeljük bele a sütőpapírral bélelt tortaformába vagy tepsibe. 

A közepére halmozzuk a fahéjas-szilvát, majd a tésztát hajtsuk a töltelékre. Nem kell teljesen befedni a tésztával, csak ráhajtani.

Kenjük meg a tésztát tojássárgájával.

Sütés: előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük kb. 30 percig.

Ha megsült, szórjuk meg porcukorral vagy szőlőcukorral.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkettő − 7 =

hirdetés