A megunhatatlan galette: fahéjas szilvával töltött batyus pitye
Szilvás galette, azaz szilvával töltött batyus pite. A franciák népszerű süteménye édes, sós ízben is elkészíthető, tetszőleges töltelékkel megtölthető. A gyümölcsös változatok közül a szilvás galettet ismertetjük.
Hozzávalók a tésztához
(közepes tortaformában sütöttük, de tepsiben is megsüthető)
20 dkg liszt (fehér lisztet és tönkölylisztet használtunk fele-fele arányban)
8 dkg felkockázott hideg vaj
2 ek tejföl
2 ek hideg víz
csipetnyi só
1 tk cukor (vagy alternatív édesítőszer)
1 tojássárgája a kenéshez
Töltelékhez
30-35 dkg szilva vékony szeletekre vágva
1 tk fahéj
1 ek étkezési keményítő
1 csomag vaníliás cukor
cukor ízlés szerint (nálunk 1 púpozott evőkanálnyi)
Elkészítés
A tészta hozzávalóit aprítógép segítségével összedolgozzuk (vagy kézzel gyúrjuk). Ruganyos tésztát kapunk. A tésztát tegyük legalább fél órára a hűtőbe, így könnyebb lesz formázni.
A szilvát mossuk meg, magozzuk ki, és vágjuk vékony szeletekre. Tegyük egy közepes tálba, adjuk hozzá az őrölt fahéjt és a cukrot, valamint a keményítőt. Keverjük jól össze.
A töltelékhez keverhetünk 1-2 evőkanál őrölt mandulát is, de enélkül is finom!
A hűtött tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk kb. 3-4 milliméter vastagra, ügyelve arra, hogy nagyjából kör formájú legyen (a kinyújtott a tésztát derelyevágóval vagy pizzavágóval is formázhatjuk). Óvatosan emeljük bele a sütőpapírral bélelt tortaformába vagy tepsibe.
A közepére halmozzuk a fahéjas-szilvát, majd a tésztát hajtsuk a töltelékre. Nem kell teljesen befedni a tésztával, csak ráhajtani.
Kenjük meg a tésztát tojássárgájával.
Sütés: előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük kb. 30 percig.
Ha megsült, szórjuk meg porcukorral vagy szőlőcukorral.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.