Szilvás gombóc

Tegnap ismertettük a régi házias étel, a krumplis nudli receptjét, amit a népnyelv angyalbögyörőként, vucerliként, pöcsmácsikként is említ. Ezzel a tésztával készül a barátfüle és a szilvás gombóc is. 

Hozzávalók

5-­6 nagyobb burgonya

2 tojás

500 g liszt

kb. 30 szem (besztercei) szilva

kevés cukor

kevés olaj

zsemlemorzsa

(vaníliás) porcukor

Elkészítés

A burgonyát héjában megfőzöm, krumplinyomón áttöröm (aprólyukú reszelőn is le lehet reszelni). Hozzáadom a 2 tojást, egy késhegynyi sót, és egy kevés cukrot. Kanalanként adagolom a lisztet, jól összedolgozom. Ha ragacsos, kevés lisztet adok még hozzá. A tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtom.

A gombóchoz akkora négyzeteket vágok, hogy be tudjam borítani vele az előzőleg kimagozott (és fahéjas cukorral töltött) szilvákat.

Lobogó sós vízben addig főzöm, míg a gombócok feljönnek a víz tetejére.

Kevés olajon megpirítom a zsemlemorzsát, ebbe forgatom a lecsöpögtetett gombócokat.

Jó étvágyat!

Fazakas Hajnalka

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

8 + 12 =

hirdetés