Szilvás gombóc
Tegnap ismertettük a régi házias étel, a krumplis nudli receptjét, amit a népnyelv angyalbögyörőként, vucerliként, pöcsmácsikként is említ. Ezzel a tésztával készül a barátfüle és a szilvás gombóc is.
Hozzávalók
5-6 nagyobb burgonya
2 tojás
500 g liszt
kb. 30 szem (besztercei) szilva
kevés cukor
kevés olaj
zsemlemorzsa
(vaníliás) porcukor
Elkészítés
A burgonyát héjában megfőzöm, krumplinyomón áttöröm (aprólyukú reszelőn is le lehet reszelni). Hozzáadom a 2 tojást, egy késhegynyi sót, és egy kevés cukrot. Kanalanként adagolom a lisztet, jól összedolgozom. Ha ragacsos, kevés lisztet adok még hozzá. A tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtom.
A gombóchoz akkora négyzeteket vágok, hogy be tudjam borítani vele az előzőleg kimagozott (és fahéjas cukorral töltött) szilvákat.
Lobogó sós vízben addig főzöm, míg a gombócok feljönnek a víz tetejére.
Kevés olajon megpirítom a zsemlemorzsát, ebbe forgatom a lecsöpögtetett gombócokat.
Jó étvágyat!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.