Szilvás pite őrölt mandulával
Egy egyszerű pite, aminek az őrölt mandula extrán finom ízt ad.
Hozzávalók
Tésztához
18 cm átmérőjű tortaformához
15 dkg finomliszt
10 dkg hideg, felkockázott vaj
1 egész tojás
5 dkg porcukor (vagy ezzel egyenértékű alternatív édesítőszer)
Töltelékhez
kb. 30 dkg kimagozott, negyedelt szilva
1 kk őrölt fahéj
3 ek barna cukor
kb. 3 dkg őrölt mandula
Elkészítés
A negyedelt szilvát keverjük össze az őrölt fahéjjal és a barna cukorral. Tegyük félre.
A tészta hozzávalóit keverőgépben dolgozzuk egyneművé (vagy gyúrjuk). Tegyük fél-egy órára a hűtőbe.
A tésztát nyújtsuk kb. fél centi vékonyra és óvatosan igazítsuk bele a tortaformába (magas falú tepsiben is megsüthető) úgy, hogy a peremre is jusson a tésztából. Pár helyen szúrkáljuk meg, így nem fog felpúposodni.
170-es hőfokon előmelegített sütőben süssük 10-15 percig a tésztát, majd vegyük ki a sütőből.
Szórjuk a tésztára az őrölt mandulát, majd borítsuk rá a szilvát. Nem szükséges tésztával borítani, mehet így a sütőbe.
Légkeverséses üzemmódban süssük 25-30 percig. Szeletelés előtt hagyjuk kihűlni. Szórjuk meg szőlő- vagy porcukorral.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.