Omlós szilvás pite
Szilvaszezonban friss gyümölcsből érdemes megsütni ezt a pitét. Nagyon finom! Érdemes megvárni, amíg teljesen kihűl, porciózni is könnyebb hidegen.
Hozzávalók
A tésztához
36 dkg liszt
21 dkg vaj
8 dkg cukor
1 tojássárgája
kevés víz
A töltelékhez
kb 1,5 kg szilva
1,5 kk fahéj
8 ek búzadara
8 dkg cukor
Elkészítés
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd a többi hozzávalóval. A tésztát egy órára hűtőbe tesszük.
A töltelékhez kimagozzuk a szilvát, majd ledaráljuk. A töltelék hozzávalóit alaposan összekeverjük a ledarált szilvával.
Egy 22 x 30 centis tepsit kivajazunk, kilisztezünk. A tésztát elfelezzük. Egyik felét kézzel belenyomkodjuk a tepsibe. (Vizes kézzel nem ragad a kezünkhöz.) Rásímítjuk a tölteléket. A tészta másik felét lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd sodrófára rácsavarva ráterítjük a szilvás töltelékre.
Tojásfehérjével bekenjük a tetejét, villával megszurkáljuk, majd 180-as hőfokon, előmelegített sütőben pirulásig sütjük. Sütési idő 30-35 perc.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.