Szilvás pite zabliszttel, zabpehellyel cukormentesen
Klasszikus omlós tésztát is készíthetünk ehhez az ínycsiklandó süteményhez, ez esetben használjunk búza finomlisztet zabliszt és zabpehely helyett és hideg vajat, (itt található hozzá recept). Szerintünk a zabos változat ízletesebb – gluténérzékenyek is fogyaszthatják, cukorral és cukormentesen is elkészíthető.
Hozzávalók 22 centis tortaformához
5 dkg aprószemű zabpehely
15 dkg zabpehelyliszt
5 dkg olvasztott vaj (vagy olvasztott kókuszzsír)
3 ek tejföl v. 3%-os natúr joghurt
2 nagy tojás
fél csomag sütőpor
kb. 3 evőkanál cukor (eritrit vagy más alternatív édesítő) – aki édesebben szereti, növelheti a mennyiséget
vaníliakivonat vagy vaníliás cukor (ízlés szerint)
1 citrom reszelt héja és leve
csipetnyi só
kb. 20 dkg negyedelt vagy vékonyra szeletelt szilva fahéjas porcukorban vagy fahéjas eritritben átforgatva
Elkészítés
Az egész tojásokat alaposan keverjük össze a cukrokkal, a sóval, adjuk hozzá a vajat/kókuszzsírt, a simára kevert tejfölt (vagy joghurtot). Ezután keverjük bele a citromhéjat, a sütőporral elkevert zablisztet, végül a zabpelyhet.
Sűrű masszát kapunk. Öntsük vékonyan kivajazott tortaformába és egyengessük el. A masszát rakjuk ki a fahéjas cukorba forgatott szilvaszeletekkel.
Előmelegített sütőben, 180-as hőfokon süssük kb. 35 percig.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.