Akiknek rémálom a szilveszteri tűzijáték. Sok elkóborolt kutya, macska nem kerül haza

ujevkutya

Az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök hang-és fényhatásai a házi kedvencek számára sokkos pánikot okozhatnak. Egy magából kifordult házi kedvenc félelmében akár támadhat – haraphat is, de a leggyakoribb, hogy elszökik, elkóborol. Sok kóborló kutya, macska soha többé nem kerül haza. 

Legtöbbjük az utcán kóborolva éhen vagy szomjan hal, autók gázolják el őket. Az Orpheus Állatvédő Egyesület arra kéri a háziállatok gazdáit, hogy az év utolsó durrogós napjaiban fokozottabban ügyeljenek kedvenceikre.

Mint arra az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársa korábban felhívta a figyelmet: a petárdától megijedt macskák éles marásokat okozhatnak a gazdiknak, a kutyák kerítésen átugorva vagy pórázt a gazda kezéből kitépve próbálnak a robbanásoktól elmenekülni. A kóborrá váló állatok néhány óra alatt 5-10 kilométert (több településnyi távolságot) is képesek megtenni, van, hogy az elmenekült kedvencek soha többé nem kerülnek elő. A korábban ember által táplált állatok a hidegben legtöbbször pusztulásra vannak ítélve.

Mire figyeljünk?

A kutyában lévő kötelező mikrochip a gazda adataival legyen regisztrálva az állatorvosnál, így ha a kutyát megtalálja valaki, a kutyatulajdonos kiléte gyorsabban kideríthető.

Kutyáira, macskákra célszerű bilétás nyakörvet kötni, melyen a cím, a telefonszám, a név is látható.

December 30. és január 2. között a kijelölt sétáltató helyeken is fokozott óvatossággal (pórázon) sétáltassuk a kutyát.

Otthon biztosítsunk kedvencünknek a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet (belső szobát vagy udvarrészt, garázst, jó kerítéses udvart).

Félősebb kedvencek számára állatorvos által ajánlott nyugtatószerről is gondoskodhatunk az intenzívebb néhány órára.

Ha megtörtént a baj, érdemes a www.animalpolice.hu oldalon a közelben működő állatvédő szervezetekről informálódni. Az Orpheus Állatvédő Egyesület állatvédelmi központja fokozottan figyel az elkóborolt állatokra. A www.ebangyal.hu oldalon rákereshetünk az elveszett, megtalált állatokra.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

öt × három =

hirdetés