Színek a lakásban: milyenre fessük a falakat?

hirdetés

Akár tudatában vagyunk ennek, akár nem: a színek hatnak ránk. Befolyásolják a hangulatunkat, energetikai állapotunkat, stimulálnak, vagy éppen nyugtatólag hatnak. Nem véletlen, hogy – egyebek mellett – a marketing a színek hatásait is kiaknázza, mint a vevőbefolyásolás egyik hatékony eszközét. Mi a helyzet az otthonunkban? Milyen színűre fessük a falakat? Melyik a legideálisabb árnyalat az étkezőben, melyik színt kerüljük a hálószobában? 

Fotó: digsdigs

A fehér a tisztaság színe. A skandináv országokban és néhány mediterrán országban uralja a lakberendezést, a padlótól a plafonig minden fehérben tündököl. A skandináv stílus, a maga letisztult, nyugalmat árasztó, kissé rideg vonalával világszerte hódít.

A fehér tiszta minőségének főleg fürdőszobákban, vizes helyiségekben vehetjük hasznát. Mellőzzük a kiterjedt fehér felületeket, steril, bár színes kiegészítőkkel sokat oldhatunk a fehér szigorán. A fehér sötétebb, szűkös helyiségekben – lépcsőházban, előszobában – is előnyös, mert optikailag tágítja a teret.

Aki szereti a világos színeket, használjon bézs árnyalatokat, sokkal otthonosabb érzetet adnak, s ugyanolyan alkalmazkodóak, mint a fehér.

A citromsárga figyelemfelkeltő, stimuláló, harsogó, érdemes takarékosan bánni vele! Reggelente lehet előnyös, élénkítő hatását ezért főleg a konyhában, az étkezőben, vagy a fürdőszobában érdemes kiaknázni, de csak kiegészítő színként alkalmazzuk, lehetőleg ne fessünk mindent sárgára. A sárga élénkítő hatását a dolgozó- és tanulószobákban is ki lehet próbálni, nem ajánljuk viszont babák, örökmozgó kisgyerekek szobájába. Sötét helyiségekben kifejezetten jó szolgálatot tesz.

Fotó: 9 home design

A narancssárga népszerű falszín, nem véletlenül. Mint a napfény, beragyogja a szobát! Életigenlő, meleg színárnyalat, barátságos, otthonos hangulatot áraszt. Ideális szín a nappaliban, de a hálószobában, a konyhában is bevethető (jóból is megárt alapon) egy teljes oldalfalon vagy egy-egy kisebb falrészleten.

A vörös az érzelmek színe. Energikussá tesz, felpezsdít bennünket. Van árnyoldala is: ingerlékenységre hajlamosít, felpörgeti a pulzust, serkenti a vérnyomást. Ha vörös falszínt választunk, mértéktartóan használjuk. Állítólag étvágygerjesztő hatású, ezért étkezőkbe is ajánlják.

A kéknek sok szerethető árnyalata van. A kék a vörössel ellentétben nyugtatólag hat ránk. A lakásokban nem túl gyakori falszín, mivel hűvös, deprimáló hatású, és kevésbé alkalmazkodó; akármilyen színnel nem fér meg. Az étkezőben mellőzzük a kék színt, mivel étvágycsökkentő hatású, hálószobában, olvasósarokban ideális.

Fotó: apartment therapy

A zöld a narancssárga és a kék kedvező hatásait egyesíti: vitalizál és nyugtatólag hat egyszerre. Meleg és hideg árnyalatokban egyaránt kikeverhető, szinte minden helyiségben alkalmazhatjuk.

Ritkán találkozunk fekete falakkal lakásokban. A fekete az elmélyültség színe, ezért főleg olyan helyiségekbe ajánlják, ahol koncentrációt igénylő feladatokat, alkotómunkát végeznek. Mértéktartóan kell bánni vele, a túl sok fekete nyomasztó hatású.

 

Optikai lakástuning. Ablak a világra, avagy realisztikus fotómatricák beltéri ajtókra

 

A jót és a szépet igyekszünk másolni, avagy kell-e nekünk lakberendező?

hirdetés

Szépítők Magazin

Életszépítők néven kezdődött a történetem 2012-ben. Magazinként 2013 óta olvashatsz. Független, önerőből fenntartott magazin vagyok a weboldalak rengetegében. Ha mondanivalód van vagy szeretnél bemutatkozni nálam saját alkotással, írj az info@szepitokmagazin.hu e-mail címre!

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés