Színes dekortipp: Tiffany-pillangók a kertben

Tiffany-technikával készít – egyebek mellett – színes kerti dekorációkat Dobrovitz Klára. Húsz-huszonöt centis pillangói különleges ékei a kerteknek, udvaroknak, teraszoknak. Klára beavat minket az alkotási folyamatba.

A Tiffany-technika olyan eljárás, amely merev, nem bontható kötést hoz létre az üveg körül. Öntapadós rézfóliát simítunk a formára szabott, csiszolt üvegre, majd ón-ólom ötvözettel egymáshoz rögzítjük, forrasztjuk az üvegeket. A rögzítés ezüst színű, ezért különböző vegyi anyagokkal antikoljuk réz, bronz, vagy fekete hatásúvá.

A Tiffany technika, Louis Comfort Tiffany (1848-1933) nevéhez fűződik. Több, mint öt évtizeden 
keresztül virágzott művészete. Alkotó munkássága 1870-es évektől 1920-as évekig terjedő időszakra tehető. Tehetséges festő, mérnök, bútortervező. Tiffany, karrierje elején festő volt. Európai és 
észak-afrikai utazásai során ismerte meg a középkori és a római kor üvegművészetét, ami nagy hatással volt későbbi üvegtechnikáira. Az ő nevéhez fűződik a tiffany üveg. Az iparművészet első egyeditervezőjének tartják.

A tiffany üveg anyagában fémoxiddal színezett üveg. Az üveggyártása során különböző színező oxidokat kevernek az alap, illetve adalék anyagokhoz (szelén, rubin, arany, kobalt stb.) Amikor ezek az oxidok megolvadnak az üveg anyagában, teljes keresztmetszetében megszínezik az üveget.

Az üveget nagyon szeretem kerti díszként használni. Gyönyörű fényekkel játszik a nap sugara a színes felületen. Néhány munkám, a teljesség igénye nélkül

uvegpillango0011 uvegpillango0031 uvegpillango0041 uvegpillango0061 uvegpillango0071 uvegpillango0101

 

klara_profilSzép napot! Klára

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 5 =

hirdetés