Akiknek másképp színes a világ. A színtévesztés már kora gyerekkorban kiszűrhető, és nem mindig egyértelmű

A színvakságot gyakran keverjük a színtévesztéssel; utóbbi jóval gyakoribb, a színvakság meglehetősen ritka betegség. Több online teszt áll rendelkezésre ahhoz, hogy teszteljük színlátásunkat, köztük olyanok is, melyeket a szakemberek is használnak. A színérzékelést már kora gyermekkorban, 4-5 éves kortól érdemes megvizsgálni, mert nem mindig egyértelmű, ugyanakkor lehet, hogy színérzékelési problémák állnak egyes részképesség zavarok mögött. Például a gyerkőc nem szívesen rajzol vagy fest, nem érdekli a gyöngyfűzés, esetleg csak egy-két színt használ.

Beszédes gyerekrajzok: piros fű, zöld háztető

nick_ace_colorblind_unicornEgy óvodás fiúnál normális életkori sajátosságnak tűnhet, ha inkább érdeklik az építőjátékok, és nem rukkol elő nap mint nap színpompás rajzokkal (iskola előtt ettől függetlenül sokat rajzoltassuk, hogy el tudja sajátítani a szabályos, három ujjas ceruzafogást). Legelőször a szülőnek és az óvodapedagógusnak tűnhet fel, hogy a gyerek színérzékelésével probléma van, de a gyanút mindenképp színteszttel, szakorvosi vizsgálattal szükséges megerősíteni. A színérzékelés teszteléséhez nem elég, ha megkérjük a gyermeket, sorolja fel, milyen színűnek látja az adott tárgyat vagy megkérjük, hogy adja a kezünkbe például a zöld vagy a narancssárga ceruzát; az alapszíneket, vagy a színes ceruzakészlet színeit általában azok is pontosan meg tudják nevezni, akiknél egyébként fennállnak színlátási zavarok.

Gyanúra ad okot, ha a gyermek következetesen keveri a zöld és a piros színt, rajzain a fű piros, a háztető zöld. Arra is érdemes figyelni, milyen színeket használ dominánsan: az is jelezhet színérzékelési zavart, ha a rajzain sok a fekete, szürke, barnás szín. A szemvizsgálat az iskolaérettségi vizsgálatok része, melynek során elvileg a színérzékelés tesztjére is sor kerül – ha elmaradna, szülőként mindenképp jelezzük, hogy igényt tartunk erre a vizsgálatra is. Ha a színtévesztésre óvodáskorban derül fény, az iskolában tájékoztassuk a tanítókat, hogy tudjanak a gyerkőcre figyelni.

A világot öt érzékszervünkkel érzékeljük: látás, hallás, tapintás, ízlelés, szaglás. Ezek közül a legtöbb információt a látás közvetíti felénk. Egy jó színlátó akár 4 millió színárnyalatot is meg tud különböztetni, egy színtévesztő csak pár ezret, esetleg csak pár százat. A színtévesztés az esetek döntő többségében örökletes, a férfiaknál gyakoribb, a nők örökítik; felmérések szerint Európában a férfiak 8 százaléka, a nők 0,5 százaléka öröklötten színtévesztő. Becslések szerint Magyarországon több mint fél millió színtévesztő van. Fontos tudatosítani az érintettekben, hogy a színtévesztés nem betegség, hanem egy állapot, ami ugyan állít korlátokat például a pályaválasztásban vagy a mindennapokban, veszélyeket is rejt például a közlekedésben, de együtt lehet vele élni, nem rontja jelentősen az életminőséget. Nem gyógyítható, de speciális lencsével, szemüveggel a színlátás javítható.

flo

A színtévesztők által nem-, vagy csak korlátozással végezhető foglalkozások listája

A lista irányadó; minden esetben egyéni elbírálás alá esik, hogy a színtévesztő gyakorolhatja-e a felsorolt foglalkozások valamelyikét.

ABC eladó, általános vegyésztechnikus, általános vegyipari szakmunkás, anyagvizsgáló technikus, ápoló, autóelektronikai műszerész, bábos, bányagépész, bányagépész technikus, bányavillamossági szerelő, bányavillamossági technikus, bőrdíszműves, burkoló, buszvezető, címfestő, cukrász, csecsemőgondozó, darukezelő, dekoratőr, dísznövény kertész, drog- és toxikológiai technikus, ékszerész, elektronikai műszerész, elektrotechnikus, élelmiszeripari laboráns, erősáramú elektronikai technikus, fazekas, fémipari anyagtechnikus, fémkohászati technikus, fényező-mázoló, fényképész, festő, mázoló, fizioterápiás asszisztens, fodrász, fogászati asszisztens, forgalomirányító, gépipari számítástechnikai technikus, gombatermelő, grafikus, gyengeáramú technikus, gyermekgondozó, gyógynövény termelő, gyógypedagógus, gyógyszertári asszisztens, gyümölcs, szőlőtermesztő, háztartás elektronikai műszerész, híradásipari technikus, hús és hentesárú eladó, informatikai műszerész, iparművész, irodagép technikus, járműelektronikai műszerész, járműelektronikai technikus, kárpitos, kelmefestő és tisztító, képfeldolgozó, képzőművész, keramikus, kertész, kertész és növényvédelmi technikus, kirakatrendező, konfekció, méterárú és lakástextil eladó, kozmetikus, környezetvédelmi méréstechnikus, kötő, közlekedés üzemviteli, hajózási és kikötői technikus, közlekedés: metróvezető, villamos vezető, közlekedésautomatikai műszerész, lakberendező, lakberendezéscikk eladó, mechatronikai műszerész, multimédia fejlesztő, műanyag feldolgozó, nyomdai fénymásoló, nyomdász, nyomdai technikus, olvasztár, operatőr, fotóművész, optometrista, óvónő, parképítő, porcelánfestő, repülőgép műszerész, szakács, számítástechnikai műszerész, számítógép kezelő, szitanyomó, szobafestő, mázoló és tapétázó, szőlő és gyümölcstermesztő, szőnyegszövő, szűcs, kesztyűs, cipész, távközlési műszerész, teherautó vezető, televízió műszerész, textilfestő és kikészítő, textilvegyipari technikus, tímár, üvegfestő és ólomüvegező, vadász, vaskohászati technikus, vasútüzemviteli ellátó, vegyészanalitikus, vegyészlaboráns, videotechnikai műszerész, villanyszerelő, virágkötő, vonatvezető, vonatkísérő, zöldség és fűszernövény termelő

Teszteld a színlátásodat! Online színteszt >>

hirdetés 

hirdetés 

Kapcsolódó összeállításunk

Logopédiai gyakorlatok ovisoknak – Beszédfejlesztő feladatok otthonra 3.

Logopédiai gyakorlatok ovisoknak – Beszédfejlesztő feladatok otthonra

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

egy × kettő =

hirdetés