Bled: kihagyhatatlan látnivaló Szlovéniában. A festői szépségű alpesi kisváros smaragdzöld taváról kapta a nevét

Szlovénia egyik gyöngyszeme Bled. A festői szépségű alpesi kisváros smaragdzöld taváról kapta a nevét. Lenyűgöző természeti adottságai egész évben mágnesként vonzza a turistákat, a romantikára vágyókat, a túrázókat, a lovas, vízi és téli sportok szerelmeseit. Családoknak is ideális célpont. A tavat a Jelovica és a Pokljuka erdős hegyei szegélyezik, távolabb a Júliai-Alpok és a Karavankák hegyvonulatai látszanak. 

A település a kőkorszak óta lakott. A bledi várról 1004-ben tesznek először említést, II. Henrik adományozólevelében – az uralkodó ekkor Uelden néven I. Albuin brixeni püspöknek ajándékozta a vidéket. Az 1278-as Mars mezei csata után Habsburg Rudolfhoz került, mikor legyőzte II. Ottokár cseh királyt. Bled 1364-től a Krajnai Hercegség része volt, majd 1809 és 1816 között a Napóleon által létrehozott Illír provinciákhoz tartozott.

Az Osztrák–Magyar Monarchia megszűnése után a területet 1918-ban a Jugoszláv Királysághoz kapcsolták, Bled Karađorđević kormányzó nyári rezidenciája lett. Később Josip Broz Tito itt építtette fel nyári lakhelyét, az épület ma már luxusszállodaként üzemel. Bled 1996-ban lett önálló község.

Bled legnagyobb turisztikai attrakciója a gleccser vájta Bledi-tó. Felette egy szirten az emblematikus Bledi vár látható.

A tó közepén, parányi szigeten található a Mária mennybemenetele templom, Bled egyik jelképe.  A szigetre csónakkal, vagy a helyi, Pletna nevű bárkával lehet eljutni. A templom harangja gyakran felcsendül, ennek oka egy régi babonában keresendő: a harang szerencsét hoz annak, aki megszólaltatja.

Az 504 méter magasan fekvő város az Osztrák-Magyar Monarchia egyik népszerű fürdőhelye volt.

Bledet nemcsak a szépsége, hanem gyógyforrásai, termálvize is népszerűvé teszi.

Bledtől nagyjából 30 kilométerre található Bohinj, érdemes útba ejteni.

Bled látnivalói >>

 

Ajánló

Baláca

 

Villa Romana Baláca: római kori villagazdaság >>

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × kettő =

hirdetés