A szódabikarbóna áldásos hatásai a kertben és a veteményesben

Néhány igen gyakori problémára adhat megoldást kertben, veteményesben a szódabikarbóna, a kártevők elriasztásától kezdve a talajjavításon át a fertőtlenítésig. Íme, néhány hasznos tipp a szódabikarbóna szabadban történő felhasználásához.

Csigák ellen

A szódabikarbóna nem roncsolja a növényeket, ezért bevethetjük például csigák ellen. Szórjuk a szárak tövéhez vagy közvetlenül a kártevőkre, így gyorsan és tartósan megszabadulhatunk tőlük.

Gombaölő szerként

Házi készítésű gombaölőt szódabikarbóna és víz keverékéből készíthetünk. Egy liter vízhez 4 teáskanál szódabikarbónát adjunk. Ez a keverék, amellett, hogy költségkímélő, teljesen vegyszermentes, ellentétben a boltokban kapható gombaölő szerekkel.

Káposztahernyók ellen

Keverjünk össze azonos mennyiségű szódabikarbónát és lisztet, majd a keveréket szórjuk a fertőzésnek kitett növényekre. A keverék megöli káposztahernyókat, mielőtt jelentős károkat tennének a veteményesben.

Talajjavításhoz

A szikes talajt kedvelő virágok – mint a begónia vagy a hortenzia – intenzív virágzással hálálják meg, ha szódabikarbónával lúgosított vízzel öntözzük őket.

Ellenőrizhetjük a talaj pH-szintjét

Ha a nedves talajt meghintjük egy kis szódabikarbónával, és buborékok képződnek a nedves részen, akkor a vizsgált talaj savas, pH-szintje 5 vagy az alatti.

Komposzt szagtalanításához

Ha a komposzthalom kellemetlen szagokat áraszt, forgassunk bele szódabikarbónát, ami mérsékli a savasodást és enyhíti a kellemetlen illatokat. Ez a megoldás konyhai komposztládák esetében is ajánlott.

Madárbarát kert – itató, madárfürdető készítése (a cikk a képre kattintva olvasható)

Cserepes növényekhez

Mielőtt elültetjük a cserepes növényeket, tegyünk az edényekbe egy vékony réteg szódabikarbónát, erre helyezzük a virágföldet. Virágaink így tovább élnek.

Itatók tisztásához

Szódabikarbónával fertőtleníthetjük a madaraknak vagy sünöknek kihelyezett itatókat! Szódabikarbónás langyos vízbe áztatott törlővel dörzsöljük át az edényeket, majd tiszta vízzel öblítsük le.

Kézfertőtlenítéshez

A kerti munkák végeztével kézmosáshoz is használhatjuk a szódabikarbóna-víz kombinációt. Az irritáció elkerülése érdekében tiszta vízzel öblítsük le kezünket.

Írta: Nagy Adrienn okl. agrármérnök, Zöld(Örök)ség

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 + 11 =

hirdetés