Szóljon ez az időszak a nyugalomról és a békés együttlétről! Adventi készülődés skandináv módra

Állj meg egy pillanatra, egy kis időre, hozz létre egy kis szigetet, amin megpihenhetsz és készülődj most így az idei adventre!

Sokáig nem tekintettem különösebben kiemelt időszaknak az adventet, emlékszem az otthoni dekorációra, az almakompót és a sült alma illatára, meg persze a főtéri adventi vásárra, amit mindig nagyon vártunk, mert olyankor, útban hazafelé sosem hagytuk ki a már-már hagyományossá vált gofrizást. A mi kis családi hagyományaink mellett például nem volt szokás az adventi gyertyagyújtás vagy épp a kalendáriumozás sem, jobbára inkább december 6-ra és a karácsonyra fordítottunk több figyelmet és energiát. Felcseperedve aztán el is törpült ez az időszak a két fontosabb ünnep fényében, majd pedig később, a húszas éveim közepére kezdett ismét megtelni tartalommal a várakozás időszaka és kezdett átitatódni a saját érdeklődésemmel, kiépített kis szokásrendszeremmel. Amit eleve hoztam – a fények, az illatok, a közös programok -, újraértékelődtek és az általam annyira szeretett északi kultúrával és gondolkodásmóddal bővültek ki, megheckelve ezzel az adventi mindennapokat.

A lényeg egy, hogy a temérdek információban, zsongásban, feszültségben, rohanásban egy, az érzékeinkre ható, meghitt állapotot tudjunk megteremteni. A legszebb az egészben, hogy mivel mindenkinek mást jelent a meghittség, így annak megteremtéséhez is csak tippeket adhatunk a továbbiakban, biztos receptet nem.

Fények

Északon, a skandináv országokban már javában csak néhány óra a napsütéses órák száma, az egész napos szürkületben és sötétben pedig legfontosabbak a fények és a fényekkel való hangulatteremtés. Melegfényű fényfüzérekkel, puha fényű gömblámpákkal, LED fényekkel és nem utolsósorban gyertyákkal kiválóan megteremthető a bensőséges hangulat.
Természetesen önmagában a dekorálás, a fények elhelyezése is tökéletes közös program gyerekekkel, párral, a család apraja-nagyjával, a közös munka eredménye pedig nem más, mint maga az együtt megteremtett tér, amit szinte azonnal birtokba is vehetünk. Nem beszélve róla, hogy fenntarthatósági szempontból is egy kiváló megfontolás a hangulatfények használata, hiszen energiatakarékos megoldásnak tekinthető.

Illatok

A cudar hideg beálltával jó érzés egy kellemesen meleg és finom illatú otthonba hazaérni. Egyéni ízlés szerint számtalan téli illat és illatvariáns közül lehet választani, a fahéjtól egészen a sült gesztenyén át a narancs, a vanília vonalán végig haladva. Hagyjuk most el a mesterséges illatkombinációkat, és nyúljunk vissza a temérdek természetes növény és termés aromája felé, melyekből számtalan módon lehet kicsalni a finomabbnál finomabb illóolajokat. Gyerekkorom illata például a sült alma volt, ami olyan finomság, amit könnyen és egyszerűen lehet elkészíteni, de idén például a fahéjas szilvára tettem voksot.

Ha pedig gyerekekkel készítenénk valamilyen illatozó finomságot, akkor egy téli keksz illat is bámulatos dolgokat képes művelni, hogy a forró csokit már meg se említsem.

Dekoráció

Ablakrajz. A maga egyszerűsége és nagyszerűsége folytán élek-halok az ablakrajzokért, amit aztán tényleg lehet közösen készíteni nem kevesebb, mint kettő vagy több krétafilc segítségével. Akár téli városkép, akár hópelyhek, üzenetek köszönnek vissza az ablaküvegen, mindenképp különleges hangulatot varázsolnak. Ráadásul nem kell egyben, egy egész ablaküveg-freskót készíteni, lehet napról-napról hozzárajzolni és játszani, hogy aztán egy egész téli mese kerekedjen belőle.

De készíthetünk papír hópehelyfüzért, dekoratív befőttesüveg-hógömböt, örökzöldekkel felhasználásával készült dekorációt, melyek mindegyikébe bevonhatók a legkisebbek és legidősebbek akár.

Idő, együtt

Akár magunkban, baráttal, barátnővel, párral, gyerekekkel, szülőkkel, nagyszülőkkel, mindegyszóval bárkivel is valósítjuk meg ezeket a nyugi-pillanatokat, fontos, hogy fordítsunk energiát arra, hogy mind önmagunkat, mind pedig a másikat megtiszteljük a teljes figyelmünkkel, ezáltal megteremtve a minőségi idő és minőségi együttlét élményét. Legyen ez egy kicsit az elcsendesedés és az egymásra figyelés időszaka, mikor nem nézzük folyamatosan a telefonunkat, tabletünket, egész egyszerűen kivonjuk magunkat az online körforgásból és egy kicsit offline-ba tesszük magunkat.

És persze felmerül a kérdés, ez ugyan mitől skandináv?

A pontok, amelyeken végig haladtunk a hygge alappilléreit foglalják magukba: a fényekkel és illatokkal a hangulatteremtést, a közös programokkal, a minőségi idővel az együttlét, a valahová- és valakihez tartozás élményét teremthetjük meg, ráadásul a számtalan variáns lévén, személy szerint, egy kedvenc zokniban, olvasni egy órát és közben teljes kiőrlésű kakaós csigát és vaníliás tejet falatozni, számomra a legnyugisabb és legbékésebb dolog, amiért érdemes hálásnak lenni.

Mindezek megvalósításhoz pedig nem kell túlköltekeznünk magunkat, a nem túl kevés és nem túl sok, tehát pont jó, éppen elég mércéjét szintén mi magunk határozhatjuk meg, mellyel valójában a lagom alapköveit tehetjük le, hiszen az apró, de annál értékesebb dolgokkal, gesztusokkal lehet a legnagyobb örömet szerezni, fenntarthatósági szempontból pedig a valami régiből újat varázsolni.

 

Az idei karácsonyvárás tőled függ igazán, nem attól, hogy kipipálod, nem attól, hogy feldíszíted, elkészíted, hanem attól, hogy saját képedre formálva te magad teremted meg a nyugalmat és a békés együttlétet, szóljon az mindenki, saját, egyedi mércéjével mérve, bármiről.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 + tizenkilenc =

hirdetés