Szukics Magda csókja

Bevert az este az ablakon, az arcomat a számítógép fénye tette kísértetiessé, üres eső szemerkélt bennem, amikor váratlanul megpillantottam és ismerősnek jelöltem a barátkozós közösségi oldalon azt a lányt, akit sokan ismerhetünk és akinek a csókja elérhetetlen volt, mint az eltűnt kamaszkorunk.

Szukics Magda csókja abban az időben (1981-et írunk) olyannak tűnt, mint egy halvány reggel Siena valamelyik sikátorában, ahol a fal mellé támasztott széken minden szorongást fölold egy gőzölgő csésze kávé. Elérhetetlen…

Szukics Magdát, egy budapesti gimnázium diáklányát, Bereményi Géza álmodta meg és Gothár Péter festette a filmvászonra a Megáll az idő című kocsmafényű filmjében. Szukics Magda égetett és fájt, mint a legtöbb kamasz szerelem, amiben soha nem érthető meg, hogy ami annyira elönt csiklandó melegségével, miért tépi és szúrja a lelket, miért kényszeríti fekete hallgatásba a pirosló arcokat. Ez az a kor, amikor még a szív nem döntötte el, hogy a születést követő évtizedes sokk után visszanyúlna a semmibe és inkább a halálhoz húzna, vagy megragadna mindent és az életet akarja.

Így aztán a Szukics Magdák csak felkavarnak és tönkretesznek, fellázítanak, mennybe visznek, majd kiejtenek a szájukból, mint egy bamba állat a kölykeit. Elhagynak, elhagyjuk őket és elfelejtjük, vagy örökké emlékezünk rájuk, aszerint, hogy a halál, vagy az élet felé löktek egy meleg illatú nyári sötétségben.

Szukics Magda a gimnázium folyosóján csókot küld Köves Dininek és azt suttogja, hogy „mikor”? Ám Dini úgy véli, nagyobb dolgok dőlnek el a világban, s nem azzal válik igazi férfivá, ha Magda dől el a kanapén. A lányok világmegváltása a szeretett fiú megváltása. Ők közelebb lélegeznek a földhöz és a füvekhez. Oda húznak minket, ott akarják tartani a szívünket. Így mennek el egymás mellett Dini és Szukics Magda, így mennek el egymás után az évek. És mire Szukics Magda csábító ajkát megízlelhetjük, keserűvé válnak a szavak, amik az ajkak közül virágot bontanak.

Valahol elvétettük, valahol lekéstünk valamit, talán Szukics Magda csókját, vagy magát Szukics Magdát. És ha végleg elvétettük, nem kár értünk…Eltelt azóta pár hét és Szukics Magda nem jelölt vissza a Facebookon. Lehet, hogy Köves Dinivel nézik a tévében a Való Világot…?

Filmajánló

Megáll az idő

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

öt + 12 =

hirdetés