Kösz, anyu, kösz, apu! Szüleink rejtett üzenete

Aki kedveli a tranzakcióanalízist, bizonyára ismeri a sorskönyv fogalmát és a vele kapcsolatos lehetőségeket, gátakat. Nos, neki érdemes is gyorsan lapoznia egyet, mert semmi új információ nem kerül majd elő. Ellenben, ha valaki még nem hallott a sorskönyv fogalmáról, bizony érdemes egy kicsit utána mennie, vajon mit is kapott otthonról?

Mi is ez a sorskönyv?

Egy, a gyermekkorban a szülőktől vagy kiemelten fontos személyektől kapott üzenetek rendszere, amely alapján a gyermek döntést hoz önmagára vonatkozóan. A folyamat általában egy jól látható kimenetel felé halad. A probléma forrása pedig adja magát: a sorskönyv elemi erővel képes kifejteni hatását, akár tudattalanul is, néha pokollá téve mindennapjaink forgatagát.

Ez alkalommal a sorskönyvünk ún. drive-jait (kapott előírásokat és megengedéseket) vesszük sorra, és csak utalunk rá, hogy a sorskönyv felépítésében még az ún. programozás, engedélyek és gátló parancsok is éppúgy szerepet játszanak. Miről is van szó?

A drive-ok végső soron olyan utasítások, melyek megmondják, hogyan „kell” lennie a dolgoknak. Mit kell tennünk, éreznünk, gondolnunk, vagyis milyennek kell lennünk, hogy a külvilág elfogadjon minket, hogy büszke lehessen ránk, ellenben jaj annak, aki nem tartja be ezeket a „kell”-eket, vagyis a direkt vagy indirekt elvárásokat.

5 külön „kell”-t nevezünk most meg:

1. Légy tökéletes! – Hibázhatsz!

2. Tégy erőfeszítést! – Lazíthatsz!

3. Figyelj másokra/szerezz örömet! – Figyelj önmagadra/lehetnek igényeid!

4. Légy erős! – Lehetsz gyenge!

5. Siess! – Lassíthatsz!

Ahogy az egészségi mutatóknál általában három diszfunkció ismert:

a) alulműködés

b) túlműködés

c) össze-vissza működés

úgy a fenti előírások kapcsán is az extrémitásokkal van a gond.

 

I. a) Légy tökéletes!

Aki megkapta ezt az üzenetet, szinte mindent komolyan vesz. Nem, vagy alig képes lazítani. Mindig minden számít, kivétel nélkül, hiszen hibázás esetén nem érhető el a tökéletesség, ha nem érhető el a tökéletesség, nem teljesítem az alapelvárást, ha pedig nem teljesítem az alapelvárást, nem fognak szeretni. Szép kis logikai lánc alakul így ki, s nem telik el túl sok idő, megszületik a perfekcionisták és maximalisták újabb és újabb nemzedéke. Az pedig sovány vigasz, hogy ők magukkal is éppolyan kegyetlenek, mint beosztottaikkal, kollégáikkal vagy épp rokonaikkal. Nincs kivétel. Persze ideig-óráig minden intézménynek, szervezetnek, közösségnek jól jöhet egy-egy ilyen személy, elvégre teherbírása még saját határait is feszegetni fogja. Mindezt egy pontig, mert mikor lemerül a testi-lelki eleme, egyre nagyobb lelki gyötrelmek érik utol, hiszen teljesítőképessége már nem a régi, s ekkor negatív visszajelzéseket fog kapni, amivel megerősödik a belső üzenet, s az ördögi kör újraindul.

I. b) Hibázhatsz!

Túlműködés esetén a teljes felelőtlenség illusztrációja ő a szótárban. Minden mindegy az életében, csak úgy elvan, igazi sodródó módjára nem áll bele a dolgokba. Értékrendje sokszor ahhoz hasonlatos, akivel épp beszélget. Összességében másra hárít mindent. Hibázhat bármennyit, neki elvégre úgyis megvan minden bocsátva, elvégre ő anyuci egyetlen pici fia, vagy apu egyetlen cuki lánya. A végén a hibázások garmadája ellenére is megkapja a „megérdemelt” fagyit, kisautót, babaházat. Ugyanez a szülő pedig nem érti majd, miért nem elég életrevaló ez a gyerek még 35 évesen sem.

II. a) Tégy erőfeszítést!

Ki ne ismerné az ilyet: „Amit elkezdtél, azt fejezd is be!”, vagyis tégy erőfeszítést! Ezzel önmagában semmi baj nincs, mindaddig, míg nem jönnek a túlzások. Mennyi pályaválasztási kudarc lelhető fel, aminek ez az oka! Akkora a presszió a cselekvésre és a dolgok végig vitelére, hogy közben elveszett a realitáskontroll, s lehet alapvető képességek, készségek hiányoznak. A gyermek, a fiatal pedig egy senkinek és semminek érzi magát, mert neki mindig világcsúcsot kell ugrania, noha lehet, ő inkább úszni szeretne, de ha elmegy úszni a maga örömére, holnap már ott is kiválónak kell lennie: teljesíteni-teljesíteni- teljesíteni jelszóval.

II. b) Lazíthatsz!

Linkség, lazaság, lustaság, ha túlburjánzik a „Lazíthatsz!” üzenet. Tipikus mondatok: a mának is kell élni kicsit, majd holnap megcsináljuk, most csak élvezzük ki a pillanatot. Nem lehet mindig célokat kitűzni, tervezni, élni is kell kicsit. Ezzel persze egyetértünk sokan, csak nem egy életen át. Ők viszont valahogy sosem jutnak előre, mert céltalanul és elköteleződés nélkül lézengenek, várva a tökéletes pillanatot, amikor minden alkalmas lesz az igazi kezdetre, de ez persze ’soha’, még egyszer: ’soha’ nem jön el.

III. a) Figyelj másokra/szerezz örömet!

Egészséges értelemben ez empátiát, gondoskodást, törődést, altruizmust jelent. Túlműködésnél viszont így alakul át az üzenet: „Csak másokra figyelj!” Nem lehetsz önző! Azonban ebben az üzenetben minden önzőség, ami már nem a másokra vonatkozik. Felnőttként aztán mindig ő lesz, aki alkalmazkodik, aki elnézést kér, még akkor is, ha igaza van, elvégre nem lehet tiszteletlen. Annak a szónak, hogy asszertivitás és önmenedzselés a puszta hangzása is riasztja, a nemet mondás rémét pedig inkább hagyjuk. Roppant nehéz dolga van, ugyanis az ellentétpárja – aki őt folyamatosan nyomja le a versenypályáról – az utóbbi időben mintha mind jobban felbukkanna.

III. b) Figyelj önmagadra/lehetnek igényeid!

Egészséges önérvényesítés, úgy, hogy a másikat nem nyomja el, de igenis kiáll magáért. Azonban, ha elárasztja ez a parancs az ifjút, akkor előtör a „Csak én!”-elv. Mit bánom én, hogy a másiknak nem jó, ha nekem az. Erre mondta egykori középiskolai tanárom: „Az ilyen egy egoista, individualista, dög!” És igaza volt.

IV. a) Légy erős!

Ez az üzenet alapjában szintén egy pozitív, fontos aspektus, mely a nehézségekre készít fel. Tartsunk ki, legyünk eltökéltek, ne engedjük, hogy az érzelmeink ide-oda sodorjanak, álljunk meg a lábunkon. De mit jelent a túlműködés? Szinte az érzelmek törlését, pontosabban letiltását. Nem lehet sem félni, sem dühösnek lenni, vagy épp szomorúságot kifejezni. Minden családra jellemző lehet egy speciális tiltás ezek közül: van, ahol a harag kifejezése tiltott, különösen a lányoknál, máshol a fájdalom, a szomorúság nem fér össze a férfiképpel. Minden súlyos érzelmi intelligenciabeli deficithez vezethet.

IV. b) Lehetsz gyenge!

Egészséges esetben felvállalhatjuk, kifejezhetjük az érzéseinket, extrém esetben azonban már az érzelmeim uralkodnak majd felettem. Dependens, függő leszek, akinek igazán fura dolgai vannak és sokszor működöm majd energiavámpír módjára a környezetemben, de mivel gyenge vagyok, akinek megesik rajtam a szíve, rácsimpaszkodhatok és akár egy életen át szívhatom a vérét, mígnem találok egy új gazdatestet.

V. a) Siess!

Az életnek van egy ritmusa, egy napirendje és ehhez a legtöbben szeretünk alkalmazkodni, ehhez pedig a tempónk külső-belső szabályozására szükségünk van. Ellenben, ha valakin uralkodik a „Siess!” üzenet, ott inkább rohanás veszi kezdetét, mely például verbálisan akár hadarásba is torkollhat. Mindent meg kell csinálni, időben, amíg csak szusz van bennünk. Gyerünk-gyerünk, tempó, tempó!

V. b) Lassíthatsz!

Az igazi Pató Pál urak tartoznak ide, ha túlműködik az üzenet. Egyszerűen megőrülnek az idővel való gazdálkodás elvi lehetőségétől is. Néha őket őrjíti meg a környezetük, néha ők teszik pokollá a környezetük életét. Sajátos szövetség ez, mely előbb utóbb szakításhoz vezet, vagy legalábbis a teljes produktivitás hiányához.

Különleges tükör szüleink eme hagyatéka. Lehet, rég nem élnek már, de ezen minták, üzeneteken keresztül máig büszkén húzzuk ki magunkat, vagy vesszük rossz néven lelki örökségünk.

A jó hír, hogy – bár nem könnyen, nincs gyors recept – a sorskönyv átírható, megváltoztatható. Mindig van másik út, mindig tehetünk mást, mint, amit eddig tettünk.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 1 =

hirdetés