Születés. Elmúlás. Életről, halálról a mese varázsnyelvén kicsiknek, szülőknek, gyerekekkel foglalkozó szakembereknek

Születés. Elmúlás. Egyik a másikból következik. Ha szülő vagy, nem tudod megúszni a gyereked kérdéseit, amelyeket már pár éves korában neked szegez – a legváratlanabb helyzetekben is. Akár a foganásról, a magzat fejlődéséről, a születésről, akár az élet végéről van szó, adott a dilemma: mit mondhatunk el neki? De még inkább: hogyan mondjuk el, ha kíméletesek, ugyanakkor hitelesek akarunk maradni?

Nehéz nyíltan beszélni olyasmiről, ami a felnőttek számára is csupa rejtély, amit misztikum övez vagy éppen zsigeri félelem. Hogyan beszélhetnénk a gyerekeknek érzőn olyasmiről, amitől magunk is zavarba jövünk?

Bartos Erika a nagy sikerű Bogyó és Babóca történetek megálmodója, megalkotója két, egymáshoz szorosan kapcsolódó könyvet írt gyerekeknek (szülőknek, nagyiknak, gyerekekkel foglalkozó szakembereknek stb.) a közelmúltban. Címük: Születés, Elmúlás. A Móra kiadó gondozásában megjelent képeskönyvek illusztrációit ezúttal is a szerző alkotta meg, a védjegyének tekinthető Bartos-stílusban. 

– Megölelni az újszülöttet olyan, mint megérinteni az ártatlanságot. Ha belenézünk az újszülött szemébe, elolvad a világ, előtör egy kristálytiszta forrás, a szeretet végtelen hulláma, amit nem lehet szavakba önteni

– olvasható a Születés c. kötet hátsó borítóján. A Pro Familiis-díjjal kitüntetett meseíró az első életévről írt kedves családi történetet.

Kő Boldizsár alkotóművész, akinek a játszótereit nemrégiben mutattuk be a magazinon, így fogalmaz a kötet végén olvasható ajánlójában.

– Két ember szerelméből létrejön egy kicsi ember, akár a körtefa virágából egyszer csak gyümölcs lesz. Olyan titokzatos dolog ez, amihez foghatót nemigen tapasztalunk. Egy új élet lép be a születés kapuján a Földre, aki eddig még nem volt itt! S szépségesen van az is kigondolva, hogy anya és apa együtt gondoskodnak a kicsi, új emberről, az újszülöttről, segítik felnövekedését. Bartos Erika Születés c. könyve mindnyájunk kezdetéről szól (…). Fontos könyv ez, hiszen szeretetteljes nyelvezete segít megfogalmazni a felfoghatatlant, és kedvesen biztat minket: ne féljünk saját bőrünkön megtapasztalni a születés nagy misztériumát!

Elveszteni valakit megmagyarázhatatlanul nehéz. Hogyan lehet vigaszt nyújtani a kisgyereknek, akiben düh, szívszorító fájdalom, hiányérzet és megválaszolatlan kérdések sokasága kavarog?

Az Elmúlás c. képeskönyv erre keresi a válaszokat. Fogódzót adhat ez a történet, amely mesés formában kínál ötleteket gyermekeink, unokáink meghallgatásához, a búcsú támogatásához, az új helyzetek köszöntéséhez és a kapcsolatok, emlékek gondozásához. Ehhez a könyvhöz Kunt Zsuzsanna kulturális antropológus, gyógypedagógus, valamint Sándor Anikó gyógypedagógus, közgazdász írt ajánlót.

– Sündisznóinkra gondosan vigyázó szívvel ajánljuk ezt a könyvet minden gyermeknek, akik érzelmeik és kérdéseik sokaságába burkolva találkoznak az elmúlás élményével és törvényével. Évszakok múlásával, virágok hervadásával, játékautók lemerülésével. Az elmúlás körülvesz mindannyiunkat, a legkisebbeket is, és mindannyian tanulási folyamat során jövünk rá: nem mindent tudunk megragasztani, megjavítani, helyreállítani. És egyszer azt is meg kell tapasztalnunk: nem mindenkit tudunk meggyógyítani, felébreszteni, visszahozni a megszokott életünkbe.

Az Elmúlás c. könyv egy kisfiú és nagypapája közötti kapcsolattal és annak változásaival ismerteti meg az olvasót. Az elmúlással kapcsolatban talán a legfontosabb azt tudatosítani magunkban és a gyermekekben is, hogy a halál fájdalmas, de normális, sőt, értékes életszakasz, amit egymás kezét fogva tudunk legjobban megélni.

 

Születés – a könyv itt rendelhető >>

Elmúlás – a könyv itt rendelhető >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

16 + 7 =

hirdetés