Tagine: marokkói kerámiaedényben párolt zöldséges csirke

hirdetés

A tagine, vagy tajine már a formájában is a régmúltat idézi. Vannak egészen díszes darabok is, azok nem alkalmasak főzésre, csak tálalásra. A tagine az észak-afrikai Marokkóból származik, hasonlít a mi pataki tálunkhoz, kerámiából készül. Sokféle finomság elkészíthető benne.

Amelyiken nincs máz, azt érdemes beáztatni használat előtt. Használhatjuk a sütőben is, vagy a tűzhelyen, ez esetben viszont érdemes alátenni egy lángelosztót, hogy egyenletesebben melegedjen. Lassan készül el benne az étel, félig sülve, félig párolódva a kúpos fedél miatt. Húsos, zöldséges ragukhoz, egytálételekhez ideális, de tojásos, zöldséges lepényt is készíthetünk benne. Például megpároljuk a zöldségeket, a gombát, a hagymát – ami éppen otthon van -, és néhány felvert tojást öntünk rá.

A neten kikereshetünk tradicionális afrikai recepteket, jellemzőjük, hogy sok korianderrel, sóban pácolt citrommal, vagy különleges fűszerekkel készülnek, de akkor se ijedjünk meg, ha nincs kéznél ilyesmi otthon.

Pár részletre mindig ügyelek, ha tagine-t készítek, ezt leszámítva viszont csak a fantázia szab határt, és persze a hűtő tartalma.

 

Lassan finomat: tagine alapok Aliztól

Mielőtt bármilyen húst használok, a húst befűszerezem, és kevés olajban hirtelen megsütöm minden oldaláról.

A húst átrakom a tagine-ba szép sorjában, és elrendezem rajta a megtisztított, felszeletelt zöldségeket.

Fogok egy poharat, beleteszem a fűszereket, amik az adott ételhez passzolnak, felöntöm forró vízzel, elkeverem és ráöntöm az összekészített ételre.

Ezek után mehet is a tűzre, én pedig lazíthatok, mert egy-két órán át semmi dolgom nem lesz.

tagine600_400

A képen látható ételhez négy csirkecombot használtam fel. A húst borsos, fokhagymás keverékkel dörzsöltem át. Hirtelen megpirítottam mindkét oldalukat kevés olajban, majd a tagine-ba rendeztem. Csíkokra vágott répát, gombát, zöldhagymát és cukkinit halmoztam a tetejére. Egy fél marék petrezselymet és fél marék koriandert aprítottam az egészre. Egy pohárba kipréseltem 3 gerezd fokhagymát, hozzáadtam egy nagyobb csipet majoránnát, sót, egy fél citrom levét és egy tyúkleveskockát, felöntöttem forró vízzel, jól elkevertem, hogy minden feloldódjon benne. Az egész fűszeres keveréket ráöntöttem a zöldséges húsra, és hagytam puhára párolódni.

aliztisoczki_joKellemes napot kíván, Aliz

Nyitókép: sxc

hirdetés

Szépítők Magazin

Életszépítők néven kezdődött a történetem 2012-ben. Magazinként 2013 óta olvashatsz. Független, önerőből fenntartott magazin vagyok a weboldalak rengetegében. Ha mondanivalód van vagy szeretnél bemutatkozni nálam saját alkotással, írj az info@szepitokmagazin.hu e-mail címre!

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás