Tartalmas zöldségleves sonkalé felhasználásával
A megmaradt húsvéti sonkából és a főzőlevéből ízletes, tartalmas levest készíthetünk.
Hozzávalók
1 evőkanál zsír vagy 2-3 ek étolaj
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 kisebb karalábé
2 közepes burgonya
20-30 dkg főtt sonka felkockázva
kb. másfél liter sonkalé
fűszerek: 2 babérlevél, 1 tk szárított lestyán, 1 tk őrölt paprika, kevés őrölt fekete bors, 1 mk őrölt kömény
habaráshoz: 1 kisdobozos tejföl, 1 ek liszt, 1 evőkanál reszelt ecetestorma
feltétként főtt tojás (elhagyható)
Elkészítés
A zöldségeket tisztítsuk meg, kockázzuk, szeleteljük fel. A zsíron vagy olajon dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát és a húzott fokhagymát, adjuk hozzá az őrölt paprikát, a borsot, majd a zöldségeket. Kevés ideig hagyjuk fedő alatt párolódni, majd öntsük fel a sonkalével, a lestyán kivételével adjuk hozzá a többi fűszert, a sonkát, és közepes hőfokon főzzük, míg a zöldségek puhára főnek.
Készítsük el a habarást: a tejfölt tegyük egy kisebb tálba, keverjük el benne a tormát, a lisztet (csomómentesre), és öntsünk hozzá kb. fél merőkanálnyit a forró levesből. Keverjük az egészet egyneművé, majd öntsük a leveshez, adjuk hozzá a lestyánt és forraljuk össze.
Tálaláskor cikkelyekre vágott főtt tojással gazdagíthatjuk.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.