Tartalmas zöldségleves sonkalé felhasználásával

A megmaradt húsvéti sonkából és a főzőlevéből ízletes, tartalmas levest készíthetünk.

Hozzávalók

1 evőkanál zsír vagy 2-3 ek étolaj

1 vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 sárgarépa

1  petrezselyemgyökér

1 kisebb karalábé

2 közepes burgonya

20-30 dkg főtt sonka felkockázva

kb. másfél liter sonkalé

fűszerek: 2 babérlevél, 1 tk szárított lestyán, 1 tk őrölt paprika, kevés őrölt fekete bors, 1 mk őrölt kömény

habaráshoz: 1 kisdobozos tejföl, 1 ek liszt, 1 evőkanál reszelt ecetestorma

feltétként főtt tojás (elhagyható)

Elkészítés

A zöldségeket tisztítsuk meg, kockázzuk, szeleteljük fel. A zsíron vagy olajon dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát és a húzott fokhagymát, adjuk hozzá az őrölt paprikát, a borsot, majd a zöldségeket. Kevés ideig hagyjuk fedő alatt párolódni, majd öntsük fel a sonkalével, a lestyán kivételével adjuk hozzá a többi fűszert, a sonkát, és közepes hőfokon főzzük, míg a zöldségek puhára főnek. 

Készítsük el a habarást: a tejfölt tegyük egy kisebb tálba, keverjük el benne a tormát, a lisztet (csomómentesre), és öntsünk hozzá kb. fél merőkanálnyit a forró levesből. Keverjük az egészet egyneművé, majd öntsük a leveshez, adjuk hozzá a lestyánt és forraljuk össze. 

Tálaláskor cikkelyekre vágott főtt tojással gazdagíthatjuk.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

8 + 19 =

hirdetés