Viszlát, tél! Tavaszi újévköszöntő

Ha most Boldog új esztendőt kívánnék, azt gondolnád, meghibbantam, késik a naptáram, netán túl sokat ittam. Pedig én most erre készülök. Az ünneplés ugyanis mostanában lenne aktuális! Vajon hogy állsz a januári újévi fogadalmaiddal, ha tettél ilyeneket? Mennyi erő és lendület volt benned, mennyire hatott rád az, hogy új naptárat és határidőnaplót vettél? Ha úgy találod, nem igazán sikerült startot venned, ne csodálkozz! Az ugyan tény, hogy a téli napfordulókor, a legsötétebb pillanat után megindul a fény újra-kiterjedése, beindul egy új ciklus… DE!

A természet egyik legdurvább megerőszakolása és egyben az egyik legnagyobb hazugság forrása a január elsejei újévhez kötni a lendületes, „most-aztán-megmutatom” kezdőpontot. Az ember, bármennyire is kapálózik ellene mindenféle civilizációs eszközzel, mégiscsak természeti lény. S mint ilyen, próbálna téli álmot aludni. A természet ilyenkor visszavonul, rápihen a majdani tavaszra, amely elhozza az impulzív, kirobbanó energiát, ami a valódi starthoz kell.

A civilizált társadalom persze ennek az ellentétét erőlteti, igyekszik minden napot egyformává faragni. Mire jó nekünk a villanyfény? Lehet éjjel kettőkor is vasalni, netán túlórázni. Minden munkanapon ugyanazt az egyenletes teljesítményt várja el tőlünk a főnök. Nem élhetjük meg a természet váltakozó ritmusát, az idő változó minőségét. Pedig úgy lenne természetes. Nyáron korán kelni, pörögni, estig talpon lenni, télen viszont bevackolni és csak a legszükségesebbeket teljesíteni.

A régiek még tudták, mikor kezdődik igazán az új esztendő. A csillagászati hónapváltásokkal számoltak (amelyek a mai hónapok 20-21. napjára esnek). Nem csupán az asztrológia őrzi ezeket az elnevezéseiben (Kos hava, Bika hava), de a régi nyelv is, egyrészt semleges (Tavaszelő hava, Tavasz hava, Tavaszutó hava), másrészt vallási, kulturális, életviteli tartalmú kifejezésekkel (Böjt hava, Boldogasszony hava stb.). A római kultúrából örökölt latin eredetű hónapneveink súgják az eredeti „sorszámozást”: szeptember a hetedik, október a nyolcadik, november a kilencedik, december pedig a tizedik hónapot jelöli.

Inspiration: Mi is tapasztalhatjuk, hogy amint kisüt a nap, amint lekerülnek a nehéz nagykabátok, valahogy több erőt és főleg lendületet érzünk magunkban. Most lesz az igazi startpont! Január elején „rendes ember” téli álmot alszik. Ilyenkor erőszakkal belekényszeríteni magunkat egy start-aktivitásba teljesen természetellenes. Ezért fogalmaztam olyan keményen fentebb: a természet megerőszakolása, és egy hatalmas hazugság a januári „nagy váltás”, így ne lepődj meg, ha nem túl hatékony. Persze lehet, hogy sikerül megkezdeni egy változtatást, sikerül kitartani, de sokkal több energiát vesz igénybe, mint ha akkor csinálod, amikor az idő minősége is támogatja.

Nemsokára átlépünk a Kos havába. A Kos az asztrológiában kardinális minőségű és a tűz elemhez tartozik. Ez azt jelenti, hogy kirobbanó, impulzív energiákat jelenít meg, és bennünk is ezt támogatja. A Kos havának első napja a Tavaszpont, a tavaszi napéjegyenlőség ideje, a csillagászati naptár első napja. A Kos energiáját figyelheted meg a pici, zsenge rügyben, ahogy áttöri a kemény faágat, és kibuggyannak belőle a virágszirmok. Micsoda erő! Micsoda energia!

Ha úgy érzed, a januári újévi fogadkozás, tervezés mellé nem sikerült a szükséges lendületet és energiát is odatenned, ne add fel! Csupán az időzítésen kell módosítanod. Közeleg az idő, most melegíts, most bőgesd fel a motort, most helyezkedj el a startvonalnál. Indul az új esztendő!

Tehát mégis megkockáztatom, hogy bolondnak nézz, és nagyon boldog új esztendőt kívánok!

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

4 × öt =

hirdetés