Teázási tipp a törököktől: a forró tea jobban hűt kánikulában, mint a jéghideg

Ha tea, akkor ilyenkor nyáron, nagy melegben a behűtött, mentalevéllel, citrommal stb. ízesített tea jut az eszünkbe hűsítő italként, valahogy nem tűnik logikusnak kánikulában forró teát kortyolgatni, pedig a teakultúrájukról is híres törökök így fogyasztják, és ennek a különös szokásnak megvan a praktikus oka: a meleg tea jobban hűt.

A törökök egy két részből álló kancsót, úgynevezett çaydanlık-ot használnak teafőzéshez, amelynek alsó részébe kerül a víz, a felső részbe pedig pár evőkanál fekete tea füvet tesznek. A kanna alsó részében lévő forró víz gőze melegíti a felső részben lévő teát. Ha már forr a víz, az alsó részből átöntenek a felső részbe annyi vizet amennyi belefér, és nagyon lassan, sokáig áztatva együtt főzik tovább. (Forrás)  (Budapesten a Mecset utcában található Gül Baba Türbe felújított beltéri egységében kínálnak igazi, çaydanlık-ban készített török teát.)

A speciális kannában különböző erősségű teát tudnak készíteni. A forró italt kockacukorral kínálják, de sokan isszák cukormentesen, ízesítőket – citromlé, tej – nem kínálnak a török tea mellé. A főzetet vékony falú tulipán formájú üvegpohárkákban szolgálják fel, ebben hosszabb ideig forró marad a tea. 

A törökök egész évben, naponta többször is teáznak; és megvan a praktikus oka annak, hogy nyári forróságban is a kb. 70 Celsius-fokos teát kortyolgatják: a forró tea jobban hűt, mint a hideg ital. Kutatások is igazolták, hogy a forró ital hatására a szervezet fokozottabb izzadásba kezd, és a testünk természetes hűtőmechanizmusa, az izzadság párolgása révén csökken a test hőmérséklete. 

Érdemes tehát nyáron is forró teát iszogatni.

Nyitókép: Hasan Albari, Pexels

 

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

kettő × 3 =

hirdetés