Tejes kifli házilag
Ez a tejes kifli üresen – kakaó, tejeskávé mellé – is nagyon finom, persze szendvicset is készíthetünk belőle. Ropogós, belül finom puha, másnap is friss.
Hozzávalók kb. 12 kiflihez
25 dkg rétesliszt
30 dkg finomliszt vagy kenyérliszt
3 dl tej
3 dkg élesztő
1 evőkanál porcukor
1/2 evőkanál só
4 dkg lágy vaj
1 tojás
3 evőkanál olívaolaj
Elkészítés
A liszteket szitáljuk egy nagy keverőtálba, a közepén alakítsunk ki egy kis mélyedést. Egy deci langyos, cukros tejben futtassuk fel az élesztőt, majd öntsük a lisztre. Adjuk hozzá az összes hozzávalót és gyúrjunk lágy tésztát belőle. Cseppentsünk rá evőkanálnyi olívaolajat, simítsuk el a tésztán, majd letakarva hagyjuk egy órát kelni.
Kelesztés után gyúrjuk át a tésztát és vágjuk ketté. Nyújtsuk vékonyra lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagra. Vágjunk 6-8 cikkelyt belőle és a cikkelyeket a szélesebb végüktől indulva szorosan tekerjük fel. Igazítsuk kifli formára és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire.
Hagyjuk kelni 10-15 percig, végül tejjel kenjük át a kifliket. Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük kb. 20 percig.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.