Téli munkák a kertben: ültetés, metszés, növénytakarás

Az ősz beköszöntével is akad teendő bőven! A téli fagyok és az első hó előtt fel kell készítenünk kertünket az áttelelésre. Növényeinek egy részét átültetve, másokat kellően megmetszve, egyeseket pedig kiültetve védhetjük meg a következő hónapokban.

Felszedés és átültetés

A virágok közül akadnak olyanok, amelyek tavasszal a kertünk díszei, azonban a mínuszokban kifagynak és elpusztulnak. A tavasszal kihelyezett, nem áttelelő növényeket (muskátli, leander, dália) cserépbe, kaspóba ültetve a lakásban óvhatjuk meg a következő évi kiültetésig.

Ültetés ősszel, télen

Az őszi hónapokban is helyezhetünk ki új növényeket a kertünkbe. Az esőtől áztatott talaj megfelelő közeg például a rózsák számára, amelyek ideális ültetési ideje az első fagyokig tart. A tavasszal nyíló hagymák kiültetése is ilyenkor esedékes, ha kellő mélységben és távolságban helyezzük el a hagymákat, azok tavasszal színpompás virágokkal ajándékoznak majd bennünket. Facserjék ideje is levélhulláskor jön el szintén a fagy beköszöntéig.

Metszés

Sövény

A virágok sárguló, elszáradt részeit, és a cserjék lehajló, öregedő részeit vissza kell vágni, ekkor föld alatti részük visszaszívja nedveit. A lágyszárúakat száruk tövéig, a bokrokat és cserjéket, fajtától függően, pedig méretük negyedéig érdemes visszametszeni.

Sövény visszavágása

A sövény évi utolsó viaszagását ősszel kell elvégezni, így megakadályozhatjuk, hogy a növényi nedvvel telt ágak elkorhadjanak. Az ágak kiválasztásakor fontos, hogy lyukak ne keletkezzenek metszés után a sövényben, mivel azok a tél alatt is meg maradnak. A levágott ágak mellett a lehullott leveleket is el kell távolítani a növényről, hiszen azok beárnyékolhatják a fent maradt részeket, megakadályozva a friss levegőhöz jutást, akár korhadást is okozhatnak.

Egyéb teendők

Az őszi hónapokban is gondoskodnunk kell a megfelelő növénytakarásról. A fagyérzékeny növények tövét és az ágyásokat mulccsal, levelekkel vagy szalmával takarhatjuk. A cserepes növényeket vigyük be, vagy tegyük őket védett helyre.

A kerti öntözőrendszert eresszük le, így a fagy nem tesz majd kárt benne.

Nyitókép: thechicoutdoors.org

 

Nagy Adrienn

Nagy Adrienn, okl. agrármérnök, Zöld(Örök)ség

 

 

Ajánló

Hogyan gyűjtsük, tároljuk kedvenc növényeink magjait?

Hugelkultur: hogyan építsünk dombágyást komposztból?

Városi kertészkedés
szalmabálákkal

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × egy =

hirdetés