Mi tart vissza? A változás általában akkor kezdődik, amikor kész vagy nézőpontot váltani

 

A változás általában akkor kezdődik, amikor kész vagy nézőpontot váltani.

Ez a folyamat olykor nélkülözi a logikát, zavarba hoz, provokál, mégis lenyűgöz és lebilincsel. És ami a lényeg: felráz, felnyitja a szemed, így képes leszel más oldalról szemlélni a dolgokat.

 

Zsanettel a párkapcsolati nehézségein dolgoztunk. Sokféleképp ránézett már erre: tudta, hogy hajlamos alárendelődni, és megdolgozni a szeretetért. Tudta, hogy nehezen mond nemet, gyűjti magában a feszültséget, és hogy a másik számára érthetetlenül robban. Tudta, hogy alacsony az önbecsülése és nem mindig hiszi el, hogy szerethető.

Zsanival egy olyan kirakási módot választottunk, ahol 5 darab, lefelé fordított képet kellett húznia. Az első kép azt képviselte, hogy mi a valódi probléma a kérdése mögött. A második arról szólt, hogy mi állítja meg őt, mi tartja vissza.
A harmadik azt mutatta meg, hogy mi segíti őt továbblépni.
A negyedik kép a félelmeiről, az ötödik pedig a lehetőségeiről szólt.

Mindegyik képhez tartozik egy szó; egy történet; idézetek; és előrevivő kérdések. Ezek mindegyikével dolgozunk. Mi minden jut eszedbe a szóról? Milyen érzéseket, emlékeket hoz elő? A történet és az idézetek elolvasása is rengeteg mindent ad. A kérdések végiggondolásával pedig rendszerint összeáll a „nagy egész”. Az „aha” élmény.

Zsanett teljes folyamatát természetesen túl hosszú lenne itt most bemutatni. Másfél óra alatt nagyon sok személyes történet, és felismerés került elő.

Az első lapját mutatom be – azt, hogy mi volt a valódi problémája a kérdése mögött. Mivel véletlenek nincsenek, Zsani a „BIZALOM” című fényképet húzta.

Történet a bizalomról

„Egyik éjjel azt álmodtam, hogy az Úrral sétálok a tengerparton – az égen pedig jelenetek villannak fel az életemből. Minden jelenetben lábnyomokat vettem észre a homokban. Néha két pár lábnyomot láttam, néha csak egyet. Ez rosszul esett, mert feltűnt, hogy életem nehéz időszakaiban, amikor valami miatt gyötrődtem, szomorú voltam, vagy kudarcot vallottam, csak egy pár lábnyomot láttam. Ezért így szóltam az Úrhoz:

– Az ígérted Uram, hogy ha bízom benned, mindig mellettem leszel.

De észrevettem, hogy életem legnehezebb időszakaiban csak egy pár lábnyomot látni a homokban. Miért nem voltál velem épp akkor, amikor a leginkább szükségem lett volna rád? Az Úr így felelt:

– Gyermekem, azért látsz időnként csak egy pár lábnyomot, mert amikor a legnehezebb időket élted, a karomban vittelek.” (Kent Brown)

Idézetek a bizalomról

„A bizalom azt jelenti, hogy bízol az életben – tökéletesen bízol benne és készen állsz követni az utat, bármerre vigyen. Az embernek el kell szánnia magát, akkor is, ha kétségei vannak. Ha arra vársz, hogy a kétségeid megszűnjenek, sose fogod elszánni magad, mert a kétség olyan folyamat, ami önmagát generálja. Egyik kétség a másikhoz vezet.” (Osho)

„Ha erővel akarsz valakit felruházni, adj neki felelősséget, és bízz benne.” (Efrat Shani)

Kérdések a bizalom témához

Hogyan szolgálnak engem a kétségeim?

Mennyire befolyásolnak?

Mekkora árat fizetek azért, ha kételkedem?

Hogyan emlékeztethetem magam arra, hogy bízzak?

Milyen helyzetekben nem bízom önmagamban?

Ezen a kezdőlapon Zsani egyáltalán nem csodálkozott. Már ez az egyetlen kártya is tökéletesen összecsengett az addigi felismeréseivel. Tudta, hogy az apjától kapott gyerekkor miatt alapból nehezen bízik meg a férfiakban. És ami még ennél is fontosabb, nehezen bízik önmaga értékességében.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

négy × öt =

hirdetés