Egy testvér támasz lehet egy életen át, ám van, hogy traumák forrása. Anyukákat kérdeztünk a gyermekvállalásról

Több mint harminc édesanyát kérdeztem meg arról, hogy náluk tervezett volt-e a második, harmadik gyermek születése. A válaszokból az derült ki, hogy a megkérdezett anyukák 67 százalékánál tervezett volt a kistestvér, és még tervben van további csemete születése is sokaknál. Úgy tűnik, egyre több pár vágyik nagy családra. Miért érdemes kistestvér mellett dönteni? Nézzük néhány anyuka véleményét!

Gina – egy gyermek édesanyja, és 2 hónapon belül érkezik a kistestvér

„Bármi gond van a szülőkkel, igenis kell kibe kapaszkodni! Egy jó testvéri kapcsolatnál nincs erősebb kapocs. Ő az, akivel megosztod azokat a titkaidat is, amiket a szüleidnek soha nem mondanál el, de még a barátaidnak sem mindig.”

Zsuzsanna – 3 gyermek édesanyja

„Szükség van tesóra, nem jó egyedül…”

Noémi – 8 hónapos gyermek anyukája, és a második gyermekével várandós

„Pusztán a kisgyermek csodája és élménye miatt is!  Fontos szempont az is, hogy a kicsi ne legyen egyedül se most, se később. Egy testvér pótolhatatlan, sok olyan élményt ad, amit egykeként nem lehet megtapasztalni.”

Júlia – 2 gyermek anyukája

„Jó, ha legalább egy testvére van az embernek!”

Dorottya – 2 gyermek édesanyja

„Gyereknek gyerek a legjobb játszótársa, ezért minél előbb szerettünk volna kistestvért. Tizenegy hónapos volt a nagylány, amikor a szülés után először volt peteérésem, és következő hónapban már állapotos is maradtam.”

Molnár-Simon Tímea, az Anya-talpaló bloggere, két gyermek édesanyja

„Volt otthon egy kicsi, aztán lett még egy pici. Milu és Réka napra pontosan egy év különbséggel születtek. Mindig abban gondolkodtunk a férjemmel, hogy több gyermekünk lesz kis korkülönbséggel. Na de ennyire picire azért nem gondoltunk! A kezdeti kihívások túlélése és már három év távlatából azt gondolom, jó, hogy így alakult, bár őszintén megvallva anyaként nagyon megterhelő, emberpróbáló időszak volt az első 1-1,5 év. Most, hogy már 3 és 4 éves Réka és Milu azonban számos előnyét látjuk a testvérlétnek, illetve a kis korkülönbségnek. A kutatások szerint napjainkban tízből nyolc embernek van testvére, bár egyre gyakoribb az egygyermekes családmodell. Ennek számos oka lehet: későn érkezett az első gyermek, gazdasági okok, lelki vagy egészségügyi okok stb.

A testvérkapcsolat életünk egyik leghosszabb, legmeghatározóbb és legellentmondásosabb kapcsolata lehet. A szüleink mellett a testvéreinken is nagyban múlik, hogy milyen ember válik belőlünk.

A testvérünktől megtanulhatjuk például azt, hogy hogyan kell csapatban dolgozni, gondolkozni és tisztességesen versenyezni. A testvér támasz lehet egy életen át, azonban gyakran látunk olyan példát is, amikor a testvér traumák forrása. Rajtunk, szülőkön áll sokszor az, hogy milyen lesz a testvérek közötti kapcsolat.

Fotó: Pillanatkép Stúdió

Azt gondolom, minden családnak mérlegelni kell a helyzetét, a párnak közösen kell meghoznia azt a döntést, hogy szeretnének-e még egy-két gyermeket, hogy készen állnak-e rá fizikálisan, mentálisan. Megnyugtató érzés látni, hogy rohanó világunk ellenére is hiszünk a testvéri szeretetben, és egyre több szülő meri bevállalni akár kis korkülönbséggel is lurkókat.

Gyermekként marjuk egymást, de ha kell, ott vagyunk a másiknak, nem kímélve erőt és energiát arra, hogy megvédjük vagy felemeljük a testvérünket. A testvérét nem választhatja meg az ember, viszont dönthet úgy, hogy ő lesz a legnagyobb szövetségese és barátja. Tóth Vera énekesnőt idézve:

„A testvéri kötelék szerintem erősebb mindennél, még a szülő-gyerek kapcsolaton is túltesz.”

Összeállította: Tolvaj Vica

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenhét + tizenhárom =

hirdetés