Tippek a kiegyensúlyozott élethez. Macskafilozófia, izgága emberlényeknek

A macskáknak a legenda szerint hét életük van (mások szerint kilenc). Szívós, különös kis lények. Nem lehet véletlen, hogy az ősi egyiptomiak istenként tisztelték őket… Vagy vegyük a legújabb felfedezést, egy 37 méteres macskát ábrázoló földvéset tűnt fel Peruban, a Mirador hegységben, miután régészek megtisztították a hegyoldalt. 

A zen filozófia négylábú nagyköveteinek néhány lenyűgöző szokását egy kis odafigyeléssel az izgága emberlények is elsajátíthatják. A házi macskák gondos megfigyelése nyomán születtek az alábbi életmódtippek.

Táplálkozz okosan! Ne edd degeszre magad, bármennyire is éhes vagy, inkább többször egyél keveset. Bármennyire is ínycsiklandónak tűnnek, ne fogadd el azokat az ételeket, melyeket nem kíván a szervezeted, figyelj a jelzéseire! 

Miért kapkodnál folyton? Hová sietsz? Ne hagyd, hogy a határidők határozzák meg az életritmusodat, intézd úgy, hogy a határidők igazodjanak a napirendedhez. Szánj elegendő időt a pihenésre, amikor csak lehet, napközben is relaxálj. Ne hagyd, hogy ilyenkor mások megzavarjanak, vonulj biztonságos fedezékbe! Meglásd, kisimul az idegrendszered!

Legyél a környezetedre igényes! A kényelem az első! Kényeztesd magad – ez különösen fontos, hisz neked nem hét, hanem csak egy életed van. Hagyd, hogy kényeztessenek – az életet élvezni kell.

Ne bízz bárkiben! Ne hagyd, hogy mindenféle jött-ment cirmosok a bundádhoz dörgölőzzenek, azt remélve, hogy megosztod velük a kényelmes fekhelyedet, a finom falatokat. Csak aki hosszú távon gondoskodó és kedves veled, azzal bizalmaskodj – valamennyire. Visszafogottan, de rendszeresen fejezd ki a háládat és a lojalitásodat iránta. Ha jó fej, visszaáramoltatja feléd, így állandó lesz a nyereségetek.

Mindig legyél fogékony egy kis mókára, játékra. Rettentő unalmas besavanyodott macskaként üldögélni naphosszat a pamlagon. NEM unatkozhatsz! Szaladgálj, ugrálj, kergetőzz, bújócskázz, szórakoztass! Az unalom árt a szépségednek. Zökkentsd ki a komolykodó lényeket önnön besavanyodottságukból, vond be őket a mókába!

Lehetsz bohém, játékos, de a méltóságodra nagyon figyelj! Senki sem taposhat következmények nélkül az önérzetedbe! Bárki tenné ezt, villantsd felé a karmaidat, majd büszkén vonulj el, és tartsd a három lépés távolságot. Tanulják meg, hogy veled nem lehet packázni!

Legyél igényes a külsődre! A tisztaság fél egészség. Tölts naponta legalább fél-egy órát a fürdőszobában – tisztálkodj, szépítkezz! Az önmagadra fordított idő nemcsak vonzóvá tesz, de nagymértékben szolgálja a lelki egészségedet.

Tanuld meg csendben szemlélni a világot, törekedj a koncentrált figyelemre. Legyél mindig éber! Óriási képesség, ha olyasmit is észreveszel a környezetedben, ami másoknak fel sem tűnne. Fejleszd, csiszold az érzékelésed!

Ne mondj le a kényelemről, tedd otthonossá az otthonodat! Nem feltétlenül kell drága bútorokra, berendezési tárgyakra költened, okosan, jó ízléssel válogass össze olyan holmikat, melyekkel a kuckód hívogató, puha és meleg lehet.

Egy percig se kételkedj abban, hogy csodálatos teremtés vagy! Miféle buta emberképzet ez?! Ne az emberekhez, hanem a macskákhoz mérd magad: mind tudják magukról, hogy tökéletesek!

Sokféle macska él a bolygón, mostoha sorsú, kivert macskatársak is. Legyél hálás azért, hogy van otthonod, ételed. Ne nyervákolj rögtön, ha elfogyott a kedvenc ételed. Becsüld meg, hogy holnap megtelik az etetőtálad.

Kerüld azokat a macskákat, akikkel sehogy se tudsz dűlőre jutni! Jobb a békesség.

Ne dőlj be az előítéleteknek! Kutyákkal is nyugodtan barátkozhatsz, ha nyitott vagy erre, és az irántuk táplált szimpátiád viszonzásra talál. Ne viselkedj felsőbbrendűen más négylábúval, rossz fényt vet a fajtádra.

Nem gond, ha harciasabb macska vagy, de a saját érdekedben próbálj uralkodni a temperamentumodon, ne élesítsd folyton a karmaidat, ne fújj állandóan másokra.

Szelídséggel tovább érsz, dorombolással meglágyíthatod a kőszívűeket. Néha, a béke érdekében, érdemes bevetni ezt a fegyvert…a falka érdekében is. Ha harcias vagy, támadni fognak, a szelídség legyőzhetetlen erő, meow.

Nyitókép: fotografierende, Pexels

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc − öt =

hirdetés