Hogyan tartsuk távol magunktól a kullancsokat? Mit tegyünk csípés esetén?

Tavasszal újra előbújnak a rovarok, s a kullancsok is megjelennek. A meleg, nedves időszakot, a füves, bokros, fás területeken szeretik a legjobban. Nemcsak a természetben, a városban is össze lehet szedni őket. A lakásba legtöbbször a házi kedvencekkel együtt érkeznek, de felkapaszkodhatnak az ember cipőjére, nadrágjára, bőrére is. Kis odafigyeléssel megelőzhetjük a kullancscsípést, a paraziták által terjesztett betegségeket.

Kullancsok a füves, bokros, fákkal teli területeken sűrűbben megtalálhatók. A vérszívó paraziták nem kedvelik a fényt, a szárazságot és a kánikulát.

Mi a teendő kullancscsípés esetén?

A lehető leghamarabb gondoskodjunk a kullancs eltávolításáról, ha szükséges, kérjük szakember segítségét. Lehetőleg kerüljük a számunkra ismeretlen népi módszereket. Modern kullancskiszedő csipesszel (patikákban lehet kapni) ki lehet szedni a parazitát. Csípés után fertőtlenítsük a csípés helyét, és haladéktalanul keressük fel, hívjuk fel háziorvosunkat, aki el tudja mondani, mi a további teendő. A kullancs kiszedése után keletkezett sebet gyógyulásáig rendszeresen figyeljük.

Hazánkban a kullancsok által terjesztett betegségek közül leggyakrabban főleg kettő okoz súlyos betegséget.

A vírus által okozott vírusos agyhártya-, agyvelőgyulladás, a kullancs encefalitis régebb óta ismert kór. A baktérium okozta betegségről, a lyme kórról, vagyis a lyme borreliosisról az utóbbi időben hallunk sokat. A lyme kór gyakoribb és az ország egész területén előfordul.

A legjobb védekezés a megelőzés!

Az erdőn és a legelőn lehetőleg az úton járjunk, s az utóbbin ne időzzünk túl sokáig, mert az állatok által használt útvonalakon mindig több a kullancs
Fotó: 123RF

Riasszuk el magunk és állataink környezetéből a csípést okozó parazitákat, ezzel megelőzhetjük a szövődményként esetlegesen elkapható betegségeket is. Léteznek speciális kullancsirtók, riasztók, ezekkel a szerekkel impregnálhatjuk felsőruházatunkat, így körülbelül két hétig tartó fokozott külső védelmet biztosíthatunk magunknak. Ne feledkezzünk meg sapkánk, fejfedőnk kezeléséről sem!

Ha világosabb ruha van rajtunk a szabadban, könnyebben felismerhetjük a ránk hulló, ruhánkra kapaszkodó kullancsokat. Ha erdőben sétálunk, viseljünk – lehetőleg világos – sapkát, s nyáron is hosszú nadrágot.

Ha tehetjük, kerüljük el a kullancsok élőhelyeit: a hűvös, nedves, árnyékos, füves, bokros csalitost, erdőrészeket, cserjéseket! Ne haladjunk vadcsapásokon sem! Házfalak tövénél és korhadt fatörzsek közelében gyakrabban fordulnak elő ezek a parányi vérszívók. Az erdőn és a legelőn lehetőleg az úton járjunk, s az utóbbin ne időzzünk túl sokáig, mert az állatok által használt útvonalakon mindig több a kullancs. Ha meg szeretnénk pihenni, terítsünk pokrócot a földre!

A nap végén és másnap reggel is tüzetesen vizsgáljuk át a testünket, kullancs után kutatva. Különös gondot fordítsunk fejbőrünk és hajlataink ellenőrzésére. Ha kullancsveszélyes területen haladtunk át, ne várjuk meg az estét, azonnal tartsunk magunkon kullancsvizitet!

Szabadban hordott ruháinkat mindig mossuk ki, illetve vizsgáljuk át alaposan, mert rejtőzhet benne kullancs.

A gyerekek védelme

Egy kiadós udvari foci, egy udvari hancúrozás után gyermekeink ellenőrzését is érdemes elvégezni. A fejben, a fül mögött, a tarkó tájékán, a hajlatokban simítással bizonyosodhatunk meg arról, hogy nem csípte meg kullancs a gyermeket.

Házi kedvenceinket, különösen a kutyákat kezeljük kullancsokat elpusztító, elriasztó szerekkel. Kíméletes, megfizethető kullancsriasztókat tudunk beszerezni – spray, oldat, nyakörv, stift, por. Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata szerint a több hónapig aktív védelmet nyújtó bolha-és kullancsirtó nyakörv a legjobb.

Permetezzünk! Azokon a helyeken, ahol hosszabb időt töltünk –  udvar, utcafront, előkert stb. -, a kullancsokat permetezéssel is elpusztíthatjuk (amennyiben a permetezés nem ütközik az elveinkkel). Ideális időpontok permetezéssel március vége, április eleje, illetve augusztus, szeptember.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület sajtóközleménye alapján

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

2 + tizenhét =

hirdetés