Egész nyáron virágzik a tündérrózsa. Tippek tavirózsa telepítéséhez

Természetes és mesterséges tavakban, de akár egészen kicsi kerti tóban is pazar látványt nyújtanak a színpompás virágokat bontó tavirózsák – tündérrózsák. Egy-két tő tavirózsát is elég telepíteni, gyorsan szaporodik, látványosan terjeszkedik, tányérlevelei teljesen beboríthatják a víz felszínét. Őszig folyamatosan virágzik. Május, június eleje ideális a szép vízinövény telepítéséhez.

A tavirózsa kúszó, vastag gyöktörzsű, víz felszínén úszó levelű évelő vízinövény, 10-20 cm széles, illatos virágai a víz színén nyílnak.

Hogyan telepítsük szakszerűen?

flower-1353752_640A tavirózsa virágai néhány nap alatt elvirágoznak, de a növény folyamatosan újabb és újabb virágokat bont. A virágok reggel kinyílnak, este becsukódnak, látványuk lenyűgöző.

Sok fajtája van, hazánkban is beszerezhetők több kertészetben a klímánkon megélő fajták. Az egyes fajták más-más ültetési mélységet igényelnek, ezért mindig járjunk utána, hogy az adott növény milyen mélyre kell ültetni. Az ideális vízmélység fajtától függően 20-120 centi tartományban mozog; általában megfelelő, ha 50-80 centi mélységben telepítjük.

A növény méretes ültetőkosárban, ládában vagy nagy, 10-15 literes cserépben kerüljön a vízbe. Az ültetőedény felét, kétharmad részét földdel töltsük meg. Ültessük bele a növényeket. Szórjunk rá kevés földet. Az ültetőedény tetejére kavicsréteg kerüljön, ami megakadályozza, hogy a víz kimossa a földet és a növényt az edényből.

A tavirózsa nagy fényigényű növény, napos helyen érzi jól magát; csak akkor hoz virágokat, ha elegendő napfény éri.

tavirozsa3

tavirozsa1

natural-1215557_640

Hasznos tippek kerti tó telepítéséhez

safe_image

Városi környezetben. Budapest, Millenáris

tavirozsa23

Budapest, Millenáris

csesznak

Fotó: Csesznák Verka

csesznak2

Fotó: Csesznák Verka

Egyes fajták a vízben is képesek áttelelni – főleg enyhébb teleken. Ha a tó vizét késő ősszel leeresztjük, a tavirózsa töveit alaposan takarjuk be tőzeggel, faforgáccsal.

hirdetés 

hirdetés 

Kapcsolódó összeállítások

Halak, békák, tavirózsák | Bemutatjuk Ernesztina saját telepítésű kerti tavát

Hasznos tippek kerti tó telepítéséhez

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

3 × 5 =

hirdetés