Tiramisu házi piskótával
A tiramisu világszerte népszerű olasz desszert, általában az alábbiakból készül: babapiskóta, feketekávé, mascarpone sajt, tejszín, cukor, marsala bor és kakaópor. A szó jelentése „dobj fel”, ami a két koffeintartalmú összetevőre utal, a presszókávéra és a kakaóra.
Hozzávalók
Egy kb. 20 x 35 centis jénai tálhoz
Piskótához
4 db tojás kettéválasztva + 1 csipet só
8 dkg porcukor
8 dkg sima liszt + 1 tk sütőpor
1 tk vanília kivonat
Krémhez
1 doboz (200 g) mascarpone
3 dl tejszínhab (min. 30%-os, állati eredetű)
4-6 ek porcukor (ízlés szerint)
1 megmosott citrom reszelt héja
1 tk vanília kivonat
2-3 ek instant kávé + kb. 1 dl tej
4 ek kávélikőr
2 cs. habfixáló (növényi tejszínhab esetén elhagyható)
+2-3 ek kakaópor
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. Egy kisebb tálban a tojássárgáját a porcukor felével fehéredésig habosítjuk a vaníliakivonattal. Egy másik, nagyobb tálban a tojásfehérjéhez adjuk a sót és a maradék porcukrot, majd azt is kihabosítjuk. Robotgépről spatulára váltunk, beleforgatjuk a fehérjehabba a habosított tojássárgáját, illetve két-három részletben hozzászitáljuk a sütőporos lisztet és óvatosan összeforgatjuk. A kész piskótatésztát belesimítjuk egy sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe, majd 175°C-os előmelegített sütőben 20-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
A forró piskóta tetejét vékonyan meghintjük porcukorral, majd átfordítjuk, és óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt.
A krémhez a tejben feloldjuk az instant kávét. A mascarponéba keverjük a porcukrot, belereszeljük a citromhéjat és hozzáadunk 1-2 ek kávélikőrt, valamint 2-3 evőkanál tejben feloldott kávét. A tejszínt kemény habbá verjük, hozzáadjuk a habfixálót, majd óvatosan, több részletben beleforgatjuk a mascarponés alapba.
A jénai alját vékonyan megkenjük egy kevés krémmel, majd a piskótát kettévágjuk. A tészta felét belesimítjuk a jénaiba,; konyhai ecsettel megkenjük a tejben feloldott instant kávéval és meglocsoljuk kevés kávélikőrrel. A maradék krémet elfelezzük, a felét az első piskótalapra simítjuk. Rátesszük a maradék fél piskótalapot, ezt is megkenjük kevés kávéval és meglocsoljuk kávélikőrrel. A megmaradt krémet sima csőrös habzsákba szedjük, kis félgömb alakú krémrózsákat dresszírozunk a sütemény tetejére.
Tálalás előtt alaposan szórjuk meg a tiramisu tetejét kakaóporral!
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Kapcsolódó összeállításunk
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.