Tojásfestés természetes festékanyagokkal

hirdetés

hirdetés

Sokféle tojásfesték kapható, de érdemes kipróbálni a hagyományos, természetes festékanyagokat, már csak azért is, mert így nem kell attól tartani, hogy a főtt tojás, amit elfogyasztunk, ártalmas az egészségre. Kék, piros, barna, lila és sárga színt is kinyerhetünk zöldségekből, minél tovább hagyjuk állni a tojásokat a festőlében, annál erősebb, élénkebb színt kapunk.

A színes tojásokra mintát is felvihetünk; készíthetünk levélnyomatos tojásokat, vagy csíkosakat; utóbbihoz használjunk vékony madzagot, spárgát, esetleg szalagot, ezeket tekerjük szorosan a főtt tojásokra, majd bújtassuk vékony harisnyába, és így helyezzük a festőlébe. (Régimódi tojásfestés c. cikkünkben bemutattuk a készítés menetét.)

Az írókázást is ki lehet próbálni: gyertyaviaszba mártott, kihegyezett hurkapálcával vagy fogvájóval különböző mintákat rajzolhatunk a tojásra, majd ha a viasz megdermedt, tegyük a festőlébe a tojást. A színes tojásokról óvatosan távolítsuk el a viaszt, és megjelenik a minta a tojáson.

tojasfestesnatur

Természetes festékanyagok

Sárga: 4-5 piros alma héját főzzünk 15-20 percig, a víz egy idő után elszíneződik, sárga festőlevet kapunk. A kihűlt festőlébe helyezzük a főtt tojásokat! Sáfrány- és körömvirágfőzet is megfelelő!

Piros, mályva: kockára vágott céklát főzzünk meg kevés ecettel. Ha hosszabb ideig hagyjuk a kihűlt festőlében a tojásokat, erőteljes piros színt kapunk, ha rövidebb ideig tartjuk benne, pasztell színeket – rózsaszín, mályva – kapunk.

Barna: 4-5 megtisztított vöröshagyma külső héját főzzük kb. fél óráig; a langyos, kihűlt festőlében 20-30 percig hagyjuk állni a tojásokat.

Kék: az apróra vágott vörös káposztát főzzük kb. fél óráig, miután kihűlt, tehetjük bele a főtt tojásokat.

Lila: 4-5 megtisztított lilahagyma külső héját főzzük kb. fél óráig; a langyos, kihűlt festőlében 20-30 percig hagyjuk állni a főtt tojásokat.

Zöld: Friss csalánlevelekből is készíthető forralással halványzöld színű festőlé; 20-30 percig hagyjuk állni a tojásokat a kihűlt lében. Érdemes kipróbálni a spenót forralásával nyert festőlevet is!

 

 

 

hirdetés

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás