Tojásfüzér, készítési ismertetővel és a rukkolás rántotta receptjével

Túri Diána egy egészen különleges húsvéti girland készítésébe avat be: a tojásfüzér egyszerű, természetes díszítőelem. Mivel igazi tojásból készül, az elkészítéséhez kell némi ügyesség, de megéri belevágni.

Szükséges anyagok

16 db tojás

kb. 1.5 méter vékony spárga vagy madzag

hústű, szívószál, éles kés

szatén- vagy csipkeszalag

Hozzávalók a rukkolás rántottához

Kerámia bevonatos serpenyő, olaj, só, zöldhagyma, egy nagy marék rukkola, egy gombóc bazsalikomos mozzarella sajt

Elkészítés

A tojásokat alapos mosás után szárazra töröljük. A hústűvel kis lyukat fúrunk a tojások aljára és tetejére, majd a lyukakat óvatosan addig bővítjük, hogy a szívószál beleférjen ( én csupán bővítettem a kényelmes fújhatóság érdekében, de szívószálat most nem használtam ).

Hústűvel a tojás belsejében a sárgáját óvatosan összekeverjük a fehérjével és a szívószál segítségével kifújjuk a tojásból egy tálba.

Rukkolás rántotta recept

A tojásokat felverjük, sózzuk, majd kerámia serpenyőben olajat forrósítunk. Az újhagymát összevágjuk és a nagy csokor mosott rukkolával együtt üvegesre pároljuk. A felvert tojást a serpenyőbe öntjük, alaposan elkeverjük a hagymával és rukkolával, készre sütjük. Tűzről levéve mozzarella sajtot morzsolunk a tetejére és forrón, teljes kiőrlésű kenyérrel tálaljuk.

A kifújt tojásokat a hústű segítségével a madzagra fűzzük. Érdemes odafigyelni, a tojások állására, én középről, 8-8 db tojást egymásnak szembe fordítva fűztem fel, így a tojások tetejükkel a girland vége felé néznek. A fűzés a nagyobb lyukméret miatt kényelmes. Én csomót kötöttem a madzagra, a hústűt kissé a csomóba szúrva fűztem fel a tojásokat.

 

A tojás belsejében irányítani tudjuk a madzagot a lyuk felé, így gyorsan és könnyedén fűzhető. Amennyiben kicsinek bizonyul a lyuk a csomóhoz képest, késsel óvatosan igazítani tudunk a méretén. A lyukak felfűzés után nem láthatóak mivel a tojások szépen egymáshoz igazodnak és takarják az alsó és felső lyukakat.

A madzagot a kívánt méretre vágjuk, rögzítjük és a girland közepére az általunk választott szalagból masnit kötünk. Én a kandallónk párkányára rögzítettem, de ablakban, ajtónyílásban és falon is kitűnően mutat. Tizenhat tojásból körülbelül 1,2 méteres füzér készíthető.

Szöveg, fotók: Túri Diána | HIP Design Stúdió >>

diana

 

 

Ajánló

algyoitojasmuhely600_400

Minden hímestojás alkotói csoda –
bemutatjuk a tojásfestés ifjú mesterét

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 + tizenhét =

hirdetés