Tökmaglisztes házi pogácsa

Klasszikus házi pogácsa kicsit másként: tökmagliszttel. Nagyon jó ízű – kívül ropogós, belül finom puha.

Hozzávalók

20 dkg finom búzaliszt

20 dkg tökmagliszt 

az arányokkal kísérletezhetünk

1 tk só

10 dkg lágy vaj 

1 tojás

1 kis dobozos szobahőmérsékletű tejföl

1 dl tej

1 mk porcukor

3 dkg friss élesztő

(reszelt sajt, tökmag, napraforgómag – elhagyható)

Elkészítés

A langyos cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel.

Egy mély tálban keverjük el a liszteket a sóval. Adjuk hozzá a lágy vajat, a tojást, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt. Az egészet jól gyúrjuk össze. Rugalmas tésztát kapunk. Letakarva 30-40 percig kelesszük.

Pihentetés után nyújtsuk kb. 2 centisre a tésztát, majd hajtogassuk: az alsó harmadát hajtsuk fel a tészta közepéig, a felső részét hajtsuk rá, majd balról hajtogassuk be és a jobb oldali részt hajtsuk rá. Nyújtsuk 2 centi vastagra. Éles késsel vagdossuk be a tetejét, majd kis pogácsaszaggatóval szaggassuk ki.

Sorakoztassuk a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire – ne túl szorosan egymás mellé -, sütés előtt hagyjuk 15-20 percig pihenni, majd előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük kb. 20 percig.

A tetejét sütés előtt megkenhetjük felvert tojásfehérjével, így a pogácsa szép fényes lesz, de ez a művelet el is hagyható, így is szép aranybarnára sül.

A pogácsákat sütés előtt megszórhatjuk reszelt sajttal, napraforgómaggal vagy tökmaggal is. 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × kettő =

hirdetés