Töltött burgonya paradicsommártással
Ízletes egytálétel – húsmentes, laktató egytálétel, nem csak vegetáriánusoknak ajánljuk!
Hozzávalók
A töltött burgonyához
1-2 közepes burgonya személyenként
1 közepes cukkini
1 kis fej vöröshagyma
2 kisebb sárgarépa
500 g tehéntúró
1 ek rizs
kevés olaj
só
bors
csemegepaprika
kurkuma
apróra vágott petrezselyemzöld
A mártáshoz
500 g (papírdobozos) paradicsompüré
só
bors
bazsalikom
majoranna
3 cikk fokhagyma
1 ek cukor
Elkészítés
Kevés olajon megforgatom a rizst, fűszerezem, felöntöm kevés forró vízzel, és fedő alatt párolom. Közben apróra vágom a hagymát, lereszelem a répát és a cukkinit, majd a rizshez keverem. Amikor megfőtt, hozzáadom a tehéntúrót és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Ha túl lágy, keverek hozzá egy kevés zsemlemorzsát.
Egy teáskanállal kivájom a burgonyák belsejét (kb. fél centis legyen a fala), majd megtöltöm őket a zöldséges-túrós keverékkel.
Egy nagyobb fazékban elhelyezem a burgonyaforgácsot, és erre fektetem a töltött burgonyákat. Annyi vizet öntök hozzá, hogy a töltelék kilátsszon, és addig főzöm, míg a burgonya kissé megpuhul.
Ekkor kiveszem a töltelékeket, leöntöm a víz felét, és botmixerrel ledarálom a forgácsot. Hozzákeverem a paradicsompürét, a zúzott fokhagymát, fűszerezem, és felforralom.
Ízlés szerint tejföllel meglocsolva tálalható.
Tipp
Ha túl sok tölteléket készítek, a maradékhoz keverek 1 tojást. Pogácsákat formázok belőle, kevés lisztben megforgatom és kókuszzsírban megsütöm. Főzelék mellé kínálom.
Jó étvágyat!
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.