Töltött cukkini paradicsomos-shimeji gombás mártással
A shimeji gomba a japán, ázsiai konyha egyik kedvenc alapanyaga; ha nem is minden üzletben, már nálunk is beszerezhető. Hajnalka a töltött cukkinihez kínált mártáshoz ezt a gombát használta, de csiperke- vagy laskagombával is elkészíthető.
Hozzávalók (4 adaghoz)
A töltött cukkinihez
2 közepes cukkini
1 közepes fej vöröshagyma
1 nagyobb sárgarépa
1 kis zellergumó
1 közepes burgonya
1 ek rizs
kevés olaj
só
bors
Erős Pista
majoranna
apróra vágott petrezselyemzöld
pár szelet mozzarella sajt
A mártáshoz
1 közepes fej lilahagyma
150 g shimeji gomba
3 paradicsom
1 ek alma vagy borecet
1 babérlevél
só, bors, oregánó
kevés olaj
Elkészítés
Kevés olajon megfonnyasztom az apróra vágott hagymát, majd hozzáadom a lereszelt zellert, sárgarépát és burgonyát. Sóval, borssal, majorannával és Erős Pistával ízesítem, majd hozzákeverem a rizst, és felöntöm egy kevés vízzel (ne legyen túl leves!). Fedő alatt főzöm, amíg megpuhul a rizs. Apróra vágott petrezselyemzöldet keverek hozzá.
A cukkinit hosszában kettévágom, és egy kiskanállal kikaparom a magos részét. Megtöltöm a rizses zöldséggel, egy tűzálló tálba helyezem, és ráhelyezem a sajtszeleteket. Közepes hőfokon (175°C) alufóliával letakarva sütöm, míg kissé megpuhul a cukkini.
Közben sós, almaecetes, babéros vízben 10 percig főzöm a shimeji gombát, majd lecsepegtetem, és apróra vágom.
A paradicsomokat leforrázom, és meghámozom, majd kockára vágom.
Serpenyőben egy kevés olajon megfonnyasztom a vékonyan felszeletelt lilahagymát, hozzáadom a gombát, sóval, borssal, oregánóval ízesítem, pár percig közepes lángon sütöm, majd hozzáadom a felkockázott paradicsomot, és összefőzöm az ízeket.
Az elkészült cukkinit a mártással tálalom, de ízlés szerint rizsköret is adható hozzá.
Jó étvágyat!
Hajnalka Facebook oldala: Pöttyös lábas, fakanál >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.