Töltött káposzta kicsit másként: így készül a paradicsomos változat
Csupán annyiban különbözik a hagyományos módon elkészített töltött káposztától, hogy a levét fél liter sűrített paradicsommal felöntjük, és így forraljuk össze.
Hozzávalók
1 fej savanyított káposztalevél
1 kg savanyú káposzta
70 dkg füstölt oldalas v. csülök
1 szál füstölt kolbász
60 dkg darált hús
15 dkg rizs
2 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
5-6 babérlevél
só, bors, kömény, majoránna, pirospaprika
5-6 babérlevél
1 kk szárított kapor
szárított chili v. erős Pista
fél liter sűrített paradicsom
2 tk cukor
Elkészítés
A káposztát és a leveleket áztassuk ki hideg vízben. A fejet szedjük leveleire, vágjuk ki a középső vastag részét, a nagyobbakat felezzük.
A rizst félig főzzük meg sós vízben.
Egy fej vöröshagymát aprítsuk fel és kevés olajon dinszteljük meg.
A húst tegyük egy tálba, adjuk hozzá az előfőzött rizst, a megdinsztelt hagymát. Fűszerezzük pirospaprikával, sóval, borssal, majoránnával, 3 gerezd zúzott fokhagymával és köménnyel. (Érdemes hozzáadni szárított kaprot és csípős paprikát is.) Alaposan dolgozzuk össze, formáljunk kis gombócokat belőle, majd töltsük meg az előkészített leveleket.
A kolbászt karikázzuk fel, 1-2 kanál olajjal tegyük egy nagy lábasba és süssük zsírjára. Adható hozzá füstölt szalonna is, de a kolbász is finom alapízt biztosít. Tegyük hozzá a felaprított hagymát, dinszteljük, majd a kiáztatott káposzta felét is keverjük hozzá.
Fűszerezzük, fektessük rá az oldalast és szép sorban fektessük rá a töltelékeket.
Fedjük le a maradék káposztával, a tetejét is gazdagon fűszerezzük. Végül öntsük fel vízzel és a passzírozott paradicsommal. Kevés kaprot is adhatunk hozzá. Sózzuk, adjunk hozzá kevés cukrot is.
Forraljuk fel, majd takaréklángon 1-1,5 órán át főzzük.
Szöveg, fotó: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem – Kreatív gasztroblog
Töltött káposzta egyszerűen
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.