Négyféle töltött tojás, a majonéz és a hagymapor készítési ismertetőjével
A húsvéti hidegtálak elengedhetetlen étele főtt tojás. Töltött tojást is szívesen szervírozunk, látványos finomság az ünnepi asztalon. Egyszerűen elkészíthető, sokféleképpen ízesíthető. Töltött tojásokhoz lehetőleg nagy méretű tojásokat szerezzünk be, s persze az sem hátrány, ha a tojás ökológiai gazdálkodásból való.
Egyszerű töltött tojás (24 darabhoz)
Hozzávalók
12 nagy tojás
3-4 evőkanál majonéz
1 evőkanál hagymapor
őrölt csemege paprika
só, bors ízlés szerint
Majonéz házilag, olívaolajjal
4 közepes vagy nagy, friss tojás sárgája (a tojásokat alaposan mossuk meg)
1 teáskanál só
1 kávéskanál cukor
1-2 teáskanál mustár
fél citrom leve
350 ml étolaj
50 ml extra szűz olívaolaj
A majonéz kikeverése nem mindig sikerül, előfordul, hogy nem lesz tökéletes állagú, de érdemes vele megpróbálkozni! Mi a titka? Fontos, hogy minden hozzávaló hideg legyen. Közepes méretű keverőtálba üssük a tojások sárgáját, adjuk hozzá a cukrot, a sót és a mustárt. Gépi habverővel – vagy robotgéppel – keverjük nagyjából 1 percig, a tojás elkezd fehéredni. Folytonos keverés mellett ekkor kezdjük el hozzá apránként adagolni az olajat, amíg el nem fogy. Sűrű krém állagot kapunk, az olaj teljesen elegyedik a tojássárgával. A végén adjuk hozzá a citromlevet.
Hagymapor készítése
4-5 közepes vöröshagymából
Hámozzuk meg, majd vágjuk apróra a vöröshagymát. Terítsük szét egy sütőpapírral bélelt nagyobb tepsin vagy sütőlemezen, tegyük a sütőbe, 130-140 fokon (légkeverőn) szárítsuk meg. Ha pirulna, takarjuk le alufóliával. A száraz vöröshagymát daráljuk le (házi malommal vagy mozsárban). Zárható befőttes üvegben sokáig eláll.
Így készül az egyszerű töltött tojás
Főzzük keményre a tojásokat.
Hideg vízbe tegyük a tojásokat, forrástól számítva 6-7 percig főzzük. Miután megfőtt, tegyük hideg vízbe, és hagyjuk benne pár percig – így könnyebb megpucolni.
A tojások héját távolítsuk el! 5 tipp tojáshéj hasznosításához >>
Vágjuk hosszában ketté a tojásokat. A sárgáját tegyük keverőtálba, s törjük át villával. Adjuk hozzá a hagymaport, a majonézt és kézi mixerrel keverjük, míg könnyű, krémes állaga nem lesz (ha kevésnek találjuk a majonézt, adagolhatunk még hozzá).
A krémet kanalazzuk habzsákba és töltsük meg vele a tojásfehérjéket. Díszíthetjük friss fűszernövényekkel, zöldségekkel, pirospaprikával.
Pikáns töltött tojás
Hozzávalók 24 darabhoz
12 nagy tojás
3-4 evőkanál majonéz
1 evőkanál dijoni mustár
1 evőkanál reszelt torma
1 teáskanál balzsamecet, almabor, vagy fehér bor
¼ teáskanál só
őrölt bors ízlés szerint
őrölt csemege paprika
apróra vágott snidling, kapor
friss, apróra vágott koriander
citromhéj
morzsolt bacon
tehetünk bele apróra vágott szárított paradicsomot is, esetleg avokádókrémet
Elkészítés
Az elkészítés menete a fent leírtak szerint. Habzsákot különböző formázó fejjel tudunk beszerezni, melyekkel változatos megjelenést adhatunk a tölteléknek.
Töltött tojás céklalével színezett főtt tojásból
Hozzávalók 12 darabhoz
6 hámozott, kemény tojás
céklalé (lehet savanyúság leve is)
2 evőkanál majonéz
2 teáskanál dijoni mustár
só és bors ízlés szerint
paprika ízlés szerint
őrölt koriander
A kemény tojásokat áztassuk néhány órán át a céklalében. Ezután készítsük el a tölteléket az ismertetett módon.
Buffalo csirkés, csípős töltött tojás
Hozzávalók 24 darabhoz
12 főtt tojás
2 evőkanál majonéz
4-5 evőkanál buffalo szósz: chili szósz, 3 gerezd fokhagyma, 2-3 evőkanál balzsamecet, csipetnyi só, 1 teáskanál cukor keveréke
fél bögrényi apróra kockázott főtt csirkehús (forgassuk meg a szószban. A csirkehúst elegyíthetjük a tojáskrémmel, de tölthetjük közvetlenül a félbevágott tojásfehérjébe is, erre kerülhet a tojáskrém.)
3 evőkanál nagyon apróra kocázott főtt sárgarépa
3 evőkanál nagyon apróra kockázott zeller
3 evőkanál nagyon apróra kockázott uborka
1 teáskanál apróra vágott vöröshagyma
3 evőkanál apróra kockázott márványsajt (a krémbe, és a díszítéshez)
Elkészítése az ismertetett módon.
Nyitókép: Moore Minutes
Ajánló
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.