Különleges török desszertek: sekerpare és tulumba
A török édességek, hűen a nevükhöz, valóban émelyítőek, de mégis, néhanapján jól esik megkóstolni egyet-egyet. A legismertebb török édesség a baklava. Különböző töltelékekkel készítik és cukorsziruppal is megvadítják. Ezt a cukorszirupot előszeretettel használják más édességeknél is, például a sekerparénél és a tulumbánál. Omlósak, finomak, ideális aprósütemények kávéhoz. Viszonylag egyszerű elkészíteni mindkettőt.
Sekerpare
Hozzávalók a tésztához
2 bögre liszt
fél bögre porcukor
1 teáskanál sütőpor
2 tojássárgája
125 g puha vaj
fél bögre gríz
mandula vagy mogyoró a díszítéshez
Hozzávalók a sziruphoz
2 és fél bögre víz
2 bögre cukor
2 evőkanál citromlé
Elkészítése
A száraz anyagokat keverd össze, majd add hozzá a tojást és a vajat. Gyúrd egyneművé, és formázz belőlük kb. 4 centi átmérőjű gombócokat, kicsit lapítsd el, és – mivel megnőnek egy kicsit sütés közben – szellősen sorakoztasd a tepsibe! Mindegyik lapított gombóc közepébe ültess egy szem mandulát vagy mogyorót; 200 Celsius-fokon 20-30 perc alatt szépen megsülnek.
Amíg sül a tészta, forrald fel a vizet a cukorral, a végén keverd bele a citromlét! Miután megsült a grízes tészta, a tepsiben csorgasd rá a sütikre a szirupot! A sütiket addig hagyd a tepsiben, amíg magukba nem szívják a citromos szirupot.
Így készül a tulumba
A másik szirupos török desszert a tulumba. Ennek az elkészítése már egy kicsit körülményesebb.
Hozzávalók
1 és fél bögre víz
2 evőkanál puha vaj
35 dkg liszt
1 és fél evőkanál gríz
3 tojás
fél evőkanál cukor
kávéskanál só
Elkészítése
Egy fazékban, közepes lángon keverd el a vizet, a vajat, a cukrot, a sót és add hozzá a lisztet, majd keverd az egészet mindaddig, amíg a massza elválik az edény falától. Ezután vedd le a tűzről, hagyd kihűlni, majd keverd hozzá a grízt és a tojásokat! Kanalazd nyomózsákba a masszát, és forró olajba nyomj pár centis darabokat a tésztából. Ha pirosra sült, öntözd meg a cukorsziruppal!
Fotó, recept: Tisóczki Aliz
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.