Így készül a törökök töltött húsgombóca, az içli köfte
Azok számára, akik ismerik és kedvelik a török gasztronómiát, bizonyára nem ismeretlen az içli köfte, ez a jellegzetes formájú töltött húsgombóc. A törökök a köfte mellé nem köretet, hanem ezmét vagy joghurtot kínálnak, friss fűszernövényekkel, grillezett/sült zöldségekkel, és meleg előételként fogyasztják.
Hozzávalók
A tésztabundához
20 dkg finomra tört bulgur (A finomra tört bulgur hasonlít a kuszkuszhoz. A normál bulgur a rizshez hasonlítható.)
10 dkg búzadara
kb. 2 ek liszt
1 tojás
2 ek paradicsomszósz
kb. 1 tk pirospaprika krém (édes vagy csípős)
2 közepes főtt burgonya (hámozva)
kb. fél mk só, 1 mk őrölt kömény, 1 tk őrölt paprika, kevés fekete bors
A töltelékhez
25 dkg darált marhahús
1 nagy vöröshagyma apróra vágva
1 csomag friss petrezselyem apróra vágva
maréknyi darált vagy durvára vágott dió
1-2 evőkanál fenyőmag (elhagyható)
só, bors
olívaolaj
Elkészítés
A bulgurt öntsük fel kétszeres mennyiségű sós forró vízzel, és fedő alatt hagyjuk állni (nem kell főzni), míg a bulgur magába szívja a vizet (15-20 perc). Adjuk hozzá a pürésített burgonyát, a búzadarát, a lisztet, a paradicsomszószt, a paprikakrémet, a köményt, majd sózzuk, borsozzuk, majd az egészet jól gyúrjuk össze. Akkor jó, ha formázható tésztát kapunk. Ha nehezen áll össze, kevés vízzel lazítsuk a tésztát.
A töltelékhez olívaolajon dinszteljük meg a vöröshagymát, adjuk hozzá a darált marhahúst, fűszerezzük. Pár percig pirítsuk közepes lángon, a végén adjuk hozzá a diót, a fenyőmagot, a petrezselyemzöldet, és pár percig még pároljuk. Hagyjuk hűlni.
Most jön a nehezebb rész, a bundás húsgombóc összeállítása.
Kb. fél maréknyi tésztát vegyünk a kezünkbe. Két frissen tartó fólia között nyújtsuk kb. fél centi vastagra. (Ha ragadna, enyhén lisztezhetjük.) Szúrjunk belőle egy 8-10 centi átmérőjű kört, egy tálka segítségével. A közepére helyezzünk evőkanálnyi darált húst, majd hajtsuk ketté. Jól zárjuk össze, hogy töltelék ne folyjon ki, majd formázzuk! A köfte jellegzetes formája citromra emlékeztet, a két vége fokozatosan elkeskenyedik, és csúcsos.
A kész köftéket forró olajban süssük aranybarnára.
Az összeállításhoz hasznos lehet ez a videó
Aki szeretne autentikus içli köftét kóstolni, Budapesten megteheti, ajánljuk a Kossuth tér szomszédságában található Türkiz Éttermet!
Nyitókép: Wikimedia, a többi saját felvétel
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.