Így készül a törökök töltött húsgombóca, az içli köfte

Azok számára, akik ismerik és kedvelik a török gasztronómiát, bizonyára nem ismeretlen az içli köfte, ez a jellegzetes formájú töltött húsgombóc. A törökök a köfte mellé nem köretet, hanem ezmét vagy joghurtot kínálnak, friss fűszernövényekkel, grillezett/sült zöldségekkel, és meleg előételként fogyasztják.

Hozzávalók

A tésztabundához

20 dkg finomra tört bulgur (A finomra tört bulgur hasonlít a kuszkuszhoz. A normál bulgur a rizshez hasonlítható.)

10 dkg búzadara

kb. 2 ek liszt

1 tojás

2 ek paradicsomszósz

kb. 1 tk pirospaprika krém (édes vagy csípős)

2 közepes főtt burgonya (hámozva)

kb. fél mk só, 1 mk őrölt kömény, 1 tk őrölt paprika, kevés fekete bors 

A töltelékhez

25 dkg darált marhahús

1 nagy vöröshagyma apróra vágva

1 csomag friss petrezselyem apróra vágva

maréknyi darált vagy durvára vágott dió

1-2 evőkanál fenyőmag (elhagyható)

só, bors

olívaolaj

Elkészítés

A bulgurt öntsük fel kétszeres mennyiségű sós forró vízzel, és fedő alatt hagyjuk állni (nem kell főzni), míg a bulgur magába szívja a vizet (15-20 perc). Adjuk hozzá a pürésített burgonyát, a búzadarát, a lisztet, a paradicsomszószt, a paprikakrémet, a köményt, majd sózzuk, borsozzuk, majd az egészet jól gyúrjuk össze. Akkor jó, ha formázható tésztát kapunk. Ha nehezen áll össze, kevés vízzel lazítsuk a tésztát.

A töltelékhez olívaolajon dinszteljük meg a vöröshagymát, adjuk hozzá a darált marhahúst, fűszerezzük. Pár percig pirítsuk közepes lángon, a végén adjuk hozzá a diót, a fenyőmagot, a petrezselyemzöldet, és pár percig még pároljuk. Hagyjuk hűlni.

Most jön a nehezebb rész, a bundás húsgombóc összeállítása. 

Kb. fél maréknyi tésztát vegyünk a kezünkbe. Két frissen tartó fólia között nyújtsuk kb. fél centi vastagra. (Ha ragadna, enyhén lisztezhetjük.) Szúrjunk belőle egy 8-10 centi átmérőjű kört, egy tálka segítségével. A közepére helyezzünk evőkanálnyi darált húst, majd hajtsuk ketté. Jól zárjuk össze, hogy töltelék ne folyjon ki, majd formázzuk! A köfte jellegzetes formája citromra emlékeztet, a két vége fokozatosan elkeskenyedik, és csúcsos.

A kész köftéket forró olajban süssük aranybarnára. 

Az összeállításhoz hasznos lehet ez a videó

 

Aki szeretne autentikus içli köftét kóstolni, Budapesten megteheti, ajánljuk a Kossuth tér szomszédságában található Türkiz Éttermet!

Nyitókép: Wikimedia, a többi saját felvétel

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × 2 =

hirdetés